Redder ikke klimaet alene

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det virker som nordmenn tror Norge er verdens navle og klimadebatten dreier seg mest om å redusere CO 2 -utslippene her hjemme. Bompenger, el-biler, kortreist mat, kollektivtransport, mindre kjøtt m.m. skal gjøre det mulig.

Norge er et av verdens reneste land. Vi har ingen kull- eller dieselkraftverk. Jernbanenettet, boliger og industrien er på det nærmeste fullelektrifisert med strøm. Vi bidrar i tillegg globalt ved eksport av ren kraft via kabler. Slik eksport kan trolig økes, men kostnadene begrenser.

I Kina, USA og annetsteds kan CO 2 -utslippene trolig reduseres med ti-talls tonn for hva det koster å bli kvitt ett tonn her til lands.

Klimaproblemet er globalt og må løses globalt, og da må pengene brukes der de kaster mest av seg. Og det er ikke i Norge. Hva blir så vår rolle?

Vi har forsøkt å bidra til bevaring av tropisk regnskog selv om ikke det gikk så bra, men ideen var god.

Men Norge sitter på store finansielle ressurser. I dag har for eksempel oljefondet passert 10.000 milliarder kroner.

For noen år tilbake ble handlingsregelen for bruk av oljepenger redusert fra fire til tre prosent -norsk økonomi «tålte» ikke den siste prosenten. Men det gjør utlandet. Denne ene prosenten – opp mot 100 milliarder kroner om året – vil vi kunne investeres i gode klimaprosjekter i andre land.

Slik kan Norge være med å finansiere vannkraftverk, vindmølleparker, solcelleparker, atomkraftverk og industriell fornyelse i et omfang som vil monne i kampen for klimaet. Og med det bidra til å trygge våre etterkommeres fremtid.

Tiltakene vi gjør her hjemme, som elektriske biler, bompenger og annet, blir lett en form for grønn avlat med liten reell betydning. Det er med på tåkelegge alvoret i den krisen verden står overfor.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken