Arbeidernes dag

Av
DEL

Meninger
1.mai er arbeidernes anledning til å sette gode arbeidsvilkår og internasjonal solidaritet på dagsorden. Fagbevegelsen har tidligere kjempet for 8-timers arbeidsdag, full lønn under sykdom, rett til fri og ferie, fødselspermisjon og lik lønn for likt arbeid. Vi fikk gjennomslag og vant! Disse godene har ikke kommet av seg selv, men gjennom kamp, streiker og hardt arbeid. Det er de organiserte som har lagd en vei for oss som kommer etter. Jobben videre er vår.

Sakene de før oss kjempet for, er viktige saker som har forandret norsk arbeidsliv og bedret levevilkårene til oss som bor og jobber i landet. I Norge er vi heldige som har 3 partssamarbeidet som gjør at politikere, arbeidsgivere og arbeidstakere kan løse mange konflikter i fellesskap. Et godt samarbeid med Fagbevegelsen er viktig. For oss i SV gir det oss grunnlaget for å mene det vi gjør og ha en politikk som vil bedre vilkårene og situasjonen for norsk arbeidsliv. 

Dagen skal feires, men også brukes for å se på nye mål og utfordringer.

Ingen lover og avtaler er vedtatt og vil bli slik for alltid. Det kan være positivt og negativt. Det er positivt fordi vi kan få inn bedre rettigheter for arbeidere, men negativt fordi man kan også miste mye. Vi må alltid ha fokus på å bedre regelverket i takt med samfunnsendringene vi har.

I 2019 er det fortsatt alt for mange som jobber ufrivillig deltid, og dette går ut over privat- økonomien og muligheten til å leve et normalt og avslappet liv. Vi hører om elever som ikke får lærlingplasser, og som står uten jobb etter endt utdanning. Tannlegeskrekk er noe de fleste har grunnet kostnadene ved det, og vi i SV jobber hardt for å få dette inn under egenandelsordningen. Kommuneøkonomien blir dårligere flere steder i landet og dette går utover innbyggerne. Vi ser fortsatt mange brudd på arbeidsmiljøloven, og unge som blir utnyttet fordi de ikke kjenner sine rettigheter.

Vi i SV setter disse utfordringene på dagsorden, og vi vet at vi som samfunn trenger å stå sammen om å finne nye løsninger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags