Klimautslipp, dere professorer og NRK journalister imellom

Av
DEL

Leserbrev
Til stadighet hører en NRK og en og annen professor gjenta de viktigste tiltakene for å redusere klimautslipp i Norge. Det er å kjøpe El bil og i hvert fall halvere kjøttforbruket . Vi kan til og med være et foregangsland for å vise verden hvordan det er mulig å gå over til elektriske biler. Forøvrig høres det ikke ut som en behøver å gjøre stort, bortsett fra å klage på endel politikere som ikke har ordnet med et null utslipps samfunn for lenge siden. Med de utfordringene det hadde medført. Levestandard nedsatt til en fjerdedel, sosiale forskjeller og andre små bagateller.

Burde man ikke da komme med noen enkle forklaringer i forkant? F.eks. Hvor mye av strømmen i Europa, som vi nå er koblet inn på ved avtaler, kommer fra kullkraftverk.Hvis en trenger hundre hestekrefter i en bil, hvordan kan det bli mindre utslipp ved å hente disse hestekreftene fra et kraftverk fyrt med brunkull, enn fra en rentbrennende dieselmotor?
Hvordan i all verden kan en minske utslippene ved å halvere kjøttforbruket i Norge? Mye av kjøttet er jo produsert på gras, den eneste veksten som er årsikker over store distrikter her. Hvilke vegetarprodukter skal erstatte kjøttet, og hvor skal det komme fra? Bare lagring og logistikk ved distribuering skulle en tro var mye mer krevende enn kjøttvarer, og derfor bidro til enda større utslipp. Beregningsmåten for utslippene er også forvirrende. Utslippene regnes fra jordbruket, men opptaket av klimagasser ved fotosyntesen tilknyttet jordbruksvekstene regnes på hele landskapet. Det gjør det jo umulig for den enkelte å få overblikk over utslippene og co 2 bindingen på egen gard.

Ja , man har til og med hørt at vi må skaffe proteinene fra insekter. En storby som New York som trenger ti millioner kg med matvarer fraktet dit hver dag. hvis en erstatter en tidel med insekter blir det en million kg i døgnet. Hvem skal fange dem, og hvordan skal de fraktes dit med innsatsfaktorer uten klimautslipp?

De fleste er vel interessert i å redusere sine utslipp mest mulig. men for å komme noen vei tror jeg en må komme med tiltak som forklares bedre. Det er i hvert fall en fordel hvis enkelte forskere og journalister holder seg så noenlunde edru.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags