Har alltid vært flerkulturelle

Av
DEL

MeningerFor å ta konklusjonen først, vi er flerkulturelle, og jeg synes det er bra at vi er det. Det flerkulturelle er ikke noe nytt, vi har alltid vært det. Vi har hatt samer så langt tilbake som vi kan følge historien i dette landet, og de er anerkjent som en urbefolkning. Vi har hatt jøder ganske lenge, de fleste kom etter at grunnlovens rasistiske jødeparagraf ble opphevet midt på 1800-tallet. Og vi har hatt romani, eller tatere, i 500 år, de første kom allerede på 1300-tallet. Skogfinnene kom på 1600-tallet, kvenene i nord-Norge ca hundre år tidligere. Og romfolk har vi hatt i ca. 150 år. Historisk sett har vi mye å skamme oss over når det gjelder behandlingen av disse minoritetene, og det er en historie som vi bør lære av. Det nye i dag er at migrasjonen går raskere enn før, vi har mange nye minoriteter, og dette må vi håndtere på en positiv og konstruktiv måte.

Noen er redde for at norsk kultur skal forsvinne. Men hva er norsk kultur? Det meste har kommet annensteds fra. Vi har en religion med røtter i Midt-Østen. Vi har et språk som er en forgrening av indo-europeisk, som har forgreninger til mange land i Europa, og også til India. Vi hører hver dag musikk som har røtter i blues og annen afroamerikansk musikk, og dermed også linker til Afrika. Og maten vi spiser er flerkulturell. Ikke en gang poteten er rotnorsk, den kommer fra indianerne i Sør-Amerika. I dag har vi pastaretter, taco, kebab og ris, en variert, flerkulturell meny. Så kultur er prosess og bevegelse, og ikke noe som er gitt en gang for alle.

Alt for ofte snakker vi om innvandrere og flyktninger i stedet for med dem

Jeg, og Miljøpartiet De Grønne, er for kulturelt mangfold. Det kan selvsagt by på utfordringer, men det er opp til oss selv å gjøre kulturmøtene positive og berikende. Vi må snakke sammen. Alt for ofte snakker vi om innvandrere og flyktninger i stedet for med dem. Og alle har noe å lære. Det er ikke bare de fremmede som skal tilpasse seg oss. Vi er ikke best i verden. Vi må møtes, lære av hverandre, vi må kunne ta vare på det positive og vrake det negative i de kulturene som møtes. Det krever bevissthet, i mye større grad enn det som oppvises i den såkalte innvandringsdebatten som foregår i Norge i dag, en debatt som alt for ofte er på høyre-ekstremismens og høyre-populismens premisser. Noen lyspunkt er det imidlertid. Jeg vil f. eks. anbefale Khalid Husseins film Import Eksport, som viser hvordan konflikten mellom norske og pakistanske samlivstradisjoner kan løses, og som dermed er et fint innlegg i kultur- og innvandringsdebatten.

Vi må i det hele tatt snakke mer om det positive ved kulturmøter, og om hva innvandrerne kan tilføre oss, ikke bare hva de koster oss. Jeg vil i den forbindelsen nevne et navn til, det er Bertram Besigye, opprinnelig fra Uganda, han er i dag en av Norges fineste lyrikere, og en av dem som har fornyet norsk poesi. Let ham fram i bibliotekhyllene og på Youtube.

Vi må snakke mer om det positive ved kulturmøter, og om hva innvandrerne kan tilføre oss, ikke bare hva de koster oss

Og vi må ta vare på noe av det samholdet som oppsto etter 22. juli 2011. Ikke la Listhaug og høyrepopulismen tilkludre det. Smil til innvandrere du møter på gata, og bli kjent med dem. Si til hijabjenta du har som nabo «så fin hijab du har» i stedet for å surmule over et plagg du ikke er vant til. Og oppstår det problemer, er de til for å løses.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags