Gi klimastreikerne gyldig fravær!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev
Fredag 24. mai er det ny global klimastreik. Over hele kloden planlegges det markeringer for å presse politikerne til å ta klimakrisa på alvor. Skal vi unngå katastrofale klimaendringer kreves det en historisk innsats. De utslagene vi ser av klimaendringer i dag er bare en mild forsmak. Allerede i dag dør folk av klimaendringer og arter forsvinner. Klimastreikerne har skjønt dette. Politikerne har ikke handlet. Nå tvinger hundretusener av barn og unge over hele kloden politikere til å ta problemet på alvor.

Det har vært ulike meninger om streik skal gi gyldig fravær. For ungdomsskolen eksisterer ikke begrepet. Fraværet er enten dokumentert eller ikke-dokumentert. Hvis foreldrene dine skriver at du har vært på klimastreik er fraværet dokumentert og det får ingen flere konsekvenser. God streik!

Verre er det på videregående. Etter at det ble innført en rigid fraværsgrense kan selv få dager med fravær gjøre at du ikke får karakter i fag. Noen ungdommer er derfor bekymret for at en klimastreik skal gå ut over vitnemålet. Det burde de slippe. Fraværsgrensa ble ikke innført for å kvele politisk engasjement.

I den nye læreplanen skal tre tverrfaglige temaer prioriteres i alle fag. To av disse er ”demokrati og medborgerskap” og ”bærekraftig utvikling”. I følge Udir tar det utgangspunkt i ”samfunnsutfordringer som krever engasjement og innsats fra enkeltmennesker og fellesskapet i lokalsamfunnet, nasjonalt og globalt.” En global klimastreik er nettopp det. Det er å bruke demokratiet, være en medborger og vise engasjement for bærekraftig utvikling. Da er det absurd å gi ugyldig fravær!

Dette er en oppfordring til alle rektorer og lærere med streikevillige elever: Finn en løsning! Kall det politisk arbeid, kall det samfunnsfag, kall det obligatorisk kjøretime, kall det systemet for fraværsføring er nede. Bare finn en løsning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags