Engasjement er bra, men streik?

Av
DEL

Meninger
Det er bra at barn og unge engasjerer seg. Jeg husker godt en ungdomsskoleklasse som for mange år siden flokket seg rundt meg da jeg kom inn i klasserommet og spurte: «Trond, hva mener du om ulv?». Bakgrunnen var at en ulveflokk holdt til i vår kommune (Stor-Elvdal i Hedmark). Spørsmålet førte til et prosjekt der kommunens innbyggere fikk komme fram med sine synspunkter. Det ble et lærerikt prosjekt for oss alle, kanskje også for politikerne i kommunen.

Dagens engasjement hos unge dreier seg ikke om ulv, men om klima, og det skjer i en atskillig større målestokk enn vårt lokale ulveprosjekt. I vårt prosjekt var vi selvsagt interesserte i å få fram alle synspunkter, vi ville vite sannheten. I sitt «prosjekt» om klimastreik i skolen har mediene valgt å la den svenske 16-åringen Greta Thunberg få slippe til med sine synspunkter for «all verden», uten motforestillinger. Det hele minner etter hvert mer om en massesuggesjon enn en faglig begrunnet demonstrasjon, med mediene som en hovedaktør. Jeg skal ikke frita elevene fra å la seg bli påvirket av mediene, men det kan ikke være lett for barn og unge å stå imot mediene når de vet at de får slike kjempeoppslag.

Hvorfor ikke demonstrere på en lørdag, er man redd for at mange ikke er nok engasjert til å bruke av fritida si?

Nylig fikk en håndfull jenter fra tidlig tenåringsalder (+ en enslig gutt) ta hele kommandoen i programmet Debatten på NRK 1. Riktignok hadde vi en programleder og tre politikere som skulle lage en debatt, men det ble det så langt ifra. Ingen av de voksne turte å stille et eneste kritisk spørsmål til ungdommene, de lot seg derimot nærmest grille av ordrike og veltalende ungjenter. Det er klart at slike opplevelser oppmuntrer jentene! Eneste gangen jentene fikk problemer med talegavene var da programlederen dristet seg til å spørre om hvor mange av dem som hadde reist med fly det siste året. Da kom etter hvert nesten alle/alle hendene forsiktig i været….

Som sagt, det er bra at ungdommene sier ifra om ting de er uenige i. De må gjerne demonstrere, men skulke skolen? Det blir litt meningsløst. Da blir det på en måte skolen som blir motstanderen, ikke politikerne. Hvorfor ikke demonstrere på en lørdag, er man redd for at mange ikke er nok engasjert til å bruke av fritida si? Og hvis man først skulker/streiker, så må man være forberedt på at det får konsekvenser, f.eks. i form av anmerkning på ordens- eller oppførselskarakter. Alle som streiker i arbeidslivet, vet at det koster noe. Skulle man som elev streike mot skolen, måtte det være fordi læreplanene gir elevene mangelfull kunnskap om klima og klimavariasjoner. Jeg har selv gjennomgått klimastoffet i lærebøkene i barneskolen, ungdomsskolen og videregående skole, og der er det en rekke mangelfulle, villende og misvisende påstander. DET kunne vært noe å bebreide skolen og politikerne for, kjære ungdom!

Jeg fikk dessverre ikke anledning til å møte opp og diskutere med ungdommene upå selve streikedagen. Dagen før reiser jeg på en lenge planlagt tur til Spania. Med fly, og uten dårlig samvittighet (utslipp av CO2 fra menneskets aktiviteter er uendelig lite sammenlignet med hva naturen selv slipper ut).

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags