Juleevangeliet

Av
DEL

Meninger
Jula er ei høytid som de fleste setter stor pris på. Den gir rom for nærhet og refleksjon over det som er godt og ondt i verden. I kristen tradisjon følger et budskap fra himmelen om at en frelser er født i Betlehem. Det er en sterk historie om Jesus, som ennå setter sitt preg på hverdagen for mange mennesker. I dag vet vi at denne historien stammer fra evangeliene, som dessverre har lite med vår virkelige verden å gjøre.

Samfunnet vårt har blitt sekularisert, og juleskikkene har fått en mer verdslig karakter bestående av nisser og dansen rundt gullkalven. I forkant av jula har nye merkedager kommet til som Halloween og Black Friday, absorbert direkte fra Amerika. Dette «forjettede» landet på andre siden av Atlanterhavet, storkapitalens høyborg og verdens velsignelse! Hva skulle vi ha gjort uten penger? Innføringen av kapitalismen blir av mange sett på som menneskehetens største bragd så langt i historien.

Men selv om vi har hatt stor framgang på mange områder, så er det mye som ikke er som det skal i verden. Forskere har oppdaget mørke skyer i horisonten, og varsler uvær. Våre livsbetingelser er i ferd med å endre seg. Det skyldes at kloden vår har begrensede ressurser, og at vi er i ferd med å overskride naturens bæreevne.

Rundt 60 millioner er på flukt. Det er en dobling på 20 år. Hvor vil det ende?

Vi teller nå 7.5 milliarder mennesker på jorden. Forskerne sier at vi om 30 år vil være oppe i 9 milliarder, noe som vil føre til overbefolkning. Dette skjer samtidig med at vi er i ferd med å pådra oss for høye utslipp av CO2 og andre klimagasser. Resultatet er ekstremvær. Havene forurenses av blant annet plast og andre kunstige stoffer som blir tatt opp i næringskjedene.

En annen ting som bekymrer, er fattigdommen i verden. 770 millioner mennesker lever i dag under den såkalte fattigdomsgrensen. Det ser ikke ut til å bekymre våre hjemlige politikere så mye. Det samme kan sies om flyktningkrisen. Rundt 60 millioner er på flukt. Det er en dobling på 20 år. Hvor vil det ende?

Verden er full av konflikter, og mangel på samarbeidsvilje mellom land og stater seiler opp til å bli den største trusselen for vår eksistens. Militærbudsjettene øker i de fleste land. Hos oss ligger det på 58,9 milliarder kroner. I USA på svimlende 6000 milliarder. Våpenindustrien er stor, også i Norge, og det utvikles stadig mer avanserte ødeleggelsesvåpen, inkludert atomvåpen.

Det går mot slutten, og juleevangeliet henger i en tynn tråd.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags