Et senter for rovdyr?

Av
DEL

Meninger
Stig Hoseth ved anno Norsk skogmuseum mener det skal ligge der, i Elverum. antagelig for å vise hvor flotte skapninger rovdyrene er, og på sikt få folk til mer og mer å glemme hvilken enorm ulempe de er for ganske mange i distriktet. Skogmuseet har også best forutsetning for å drive konfliktdempende arbeid, sier han.

Det er i så fall noe helt nytt, det konfliktdempende arbeidet som er gjort innenfor ulvesonen og kjerneområdet for bjørn hittil,de siste trettifem årene, kan enkelt avfeies som en ren parafrase. Og hvorfor vil du dempe denne konflikten, Stig Hoseth?

Når noen fratas muligheten for å drive sin egen næring, mister rettigheter og livskvalitet osv pga. en rovviltforvaltning som vi opplever som rent idioti.er ikke konflikten høyst berettiget?

For å ta et par eksempler. Det blir jaktet bjørn i USA, Canada videre gjennom Sibir og Russland, Finland og Sverige. Når du kommer til Trysil eller Lierne som ligger i det eneste landet i Norden med utstrakt bruk av utmarksbeite er det bom stopp på jakta. Antagelig var det Evenstad som kom på at det gikk an å lure politikerne til å tro at vi måtte ha en egen spesiell stamme av «brunbjørn « som de kaller det , vi kaller det bjørn.

I Trysil f, eks. har staten i praksis konfiskert alt utmarksbeite og forbeholdt det for enkelte naturvernere for at de skal få gå og føle at de er i en helhetlig natur med flust av rovdyr. Som erstatning har vi fått igjen skarve 22000 dekar med rovviltgjerde i kompensasjon for resten av kommunen. Kaller du det et godt bytte og er det konfliktdempende?

Undertegnede deltok i en utstilling du nevner , ulvetider. Jeg uttrykte da forundring over at Skogmuseet lot til være av den oppfatning at konflikten var mellom Naturvernforbundet og bønder ,skogeiere osv. Naturvernforbundet har ikke myndighet til å gjøre innskrenkninger i eiendomsretten til folk, og kan således mene hva de vil, Men Fylkesmannen kan gjøre det, på vegne av Staten og etter samrøre med Naturvernforbundet. Der ligger konflikten. For å trekke det helt ut på viddene og uten sammenligning forøvrig, hvordan ville skogmuseet ha dempet konflikten i 1943? Fått en dialog mellom Milorg og tyskerne så sistnevnte fikk Agder, Rogaland og videre til Finnmark, så kunne vi bygdetullinger og rovdyrmotstanderne fått en stripe langs svenskegrensa? Nei, la for all del konflikten leve, det er vårt eneste håp!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags