Pass, førerkort og domsslutning

Av
DEL

Meninger
Det er nesten så en får hakeslipp. Våler ligger geografisk rolig, men det statlige apparat som skal hjelpe oss er på gli, - stadig lenger bort. Før, og det er ikke lenge siden, kunne vi gå til lensmannen i Våler. Ha med legitimasjon (han kjente de fleste), ansiktsbilder og sende søknad om pass. Etter et par uker lå det i postkassa.

Senere, og det er enda kortere siden, kunne vi reise til Flisa med legitimasjon i hånda og sette oss på en regulerbar krakk for å bli fotografert. Etter ei uke lå passet i postkassa. Nå blir det Hamar-tur!

Da jeg skulle ta førerkort for traktor møtte jeg bilsakkyndige Bie-Larsen ved krysset på Flisa, kjørte en tur og svarte på spørsmål. For å få billappen måtte jeg ta bussen til Kongsvinger.

Teoriprøve og oppkjøring. Da mulighetene til fritt å velge sted for teoriprøve og oppkjøring ble Trafikkstasjonen i Elverum et framskritt. Tjenesten, for det er vel det det er?, skal igjen flyttes. Til Ånestad eller Hamar. For elever ved den videregående skolen eller lærlinger, det er i den aldersgruppa de fleste «førerkort kandidater» er, blir det mer fravær og lengre reiser.

Noen ganger har jeg møtt i retten, som legdommer må jeg forte meg å legge til! Flisa og sorenskriverkontoret der var åstedet. Så ble Flisa nedlagt og nå foreslås Elverum flyttet til Hamar. Jordskifteretten, det unike rettsapparatet som løser opp i mulig nabo uenighet eller fordeler byrder mellom interessenter, følger også med på flyttelasset til domstolene. Er det en slags logikk i dette? Tross alt.

Større kontor, som behandler flere saker (pass-søknader, førerkort eller rettsforfølger tiltalte), gjør at man kanskje spesialiserer de ansatte og det faglige miljøet. Litt avstand mellom dommer eller saksbehandler og den som får sin sak vurdert kan være greit. Det er ikke sikkert at noen part trives med å møtes i kassa på Joker-butikken eller i foreldremøte på skolen.

Men, - og det er vel derfor jeg får hakeslipp, fordi «småsteder» som Flisa, og nå Elverum, tappes for viktige statlige tjenestemenn og -kvinner. Avstanden mellom apparatet og folk flest øker. Dermed også kvaliteten på avgjørelsene. I tillegg er resultatet sentralisering.

Arbeidsplasser flyttes mot større steder, og kompetansen er med på lasset. Jeg liker det ikke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags