Østlendingen mener: Positivt opplegg om rovdyr i skolen

SKOLEOPPLEGG: Elverum kommune har søkt om til et nytt undervisningsopplegg om rovdyr og natur. Jeanett Vedal Harviken er leder i FAU ved Sørskogbygda skole. I januar ble en ulv observert tett opp til skolen.

SKOLEOPPLEGG: Elverum kommune har søkt om til et nytt undervisningsopplegg om rovdyr og natur. Jeanett Vedal Harviken er leder i FAU ved Sørskogbygda skole. I januar ble en ulv observert tett opp til skolen. Foto:

DEL

Leder– Vi må lære å leve med at det er ulv i Elverum. Vi er en del av ulvesonen, om vi vil eller ikke. Frykt og usikkerhet må tas på alvor. Vi trenger mer kunnskap, sier Jeanett Vedal Harviken (33) fra Sørskogbygda. Hun er FAU-leder ved Sørskogbygda skole. I begynnelsen av januar ble en nærgående ulv observert like ved skolen.

Da er det mange som vil kjenne på frykten. Det må man ta på alvor, på lik linje med andre ting som omhandler barnas trygghet. Et resultat av dette er at det allerede er innført såkalte tiltakskort når det blir observert ulv eller andre rovdyr. Da vet skolens ledelse hvilke myndigheter som skal kontaktes, de kan innskrenke uteområdet eller vurdere egen skyss.

Dessuten er det søkt på en halv million kroner til et undervisningsopplegg. Ungdomsskolene i Elverum har allerede et slikt opplegg, og tidligere har skoleungdom i Våler og Åsnes fått slik undervisning. Ifølge skolesjefen er erfaringene positive. Men jo før, jo bedre, vil noen hevde.

Å kunne lære barn helt ned i barnehagealder hva rovdyr er og hvilken funksjon de har i naturen, er først og fremst positivt. Og det handler ikke bare om rovdyr, men også om skogen, skogbruket, jakt og fiske. Saker som er en viktig del av hverdagen for mange i vårt distrikt.

Man kan være for eller mot ulv, men parallelt med at det jobbes politisk med hvor mye ulv det skal være i Norge, må man forholde seg til situasjonen, forebygge og prøve å gjøre den mest mulig levelig. I så tilfelle er det viktig og bra at undervisningsopplegget er nøytralt og ikke hauser opp det allerede skarpe debattklimaet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags