Østlendingen mener: Dette tilbudet tar bort forskjeller blant barn og unge

FRITT FRAM: Idrettspedagogen, vikar Alexandre Remizov (27), med en fatbike som er blant det rike tilbudet på Fritt Fram, den nye utstyrsentralen på Ungdommens Hus.

FRITT FRAM: Idrettspedagogen, vikar Alexandre Remizov (27), med en fatbike som er blant det rike tilbudet på Fritt Fram, den nye utstyrsentralen på Ungdommens Hus. Foto:

DEL

LederI forrige uke åpnet det som kunne minne om en splitter ny sportsbutikk i Elverum. Men her slipper man å betale i dyre dommer for råflott utstyr. Alt man trenger er et lånekort, og vipps, så har man tilgang til alt fra sykler til telt og primus.

Den nye utstyrssentralen i Elverum, som har fått navnet Fritt Fram, er et strålende tilbud til barn og unge. Tre ganger i uka skal sentralen være åpen, og her får man tak i det meste av utstyr til ulike aktiviteter.

Sentralene finnes over hele landet. For ganske nøyaktig ett år siden åpnet BUA i Åsnes. I første omgang er det jo praktisk at man kan teste ut utstyr før man går til innkjøp av det. Er du usikker på om du vil like å stå på snowboard, så kan du låne et først.

Men viktigere enn det er lavterskeltilbudet dette utgjør for å redusere de økonomiske barrierene for deltakelse i fritidsaktiviteter.

Tall fra Nav anslår at rundt 4.000 barn i Hedmark vokser opp i familier med lav inntekt. I vinter har for eksempel kostnaden med å drive med langrenn blitt heftig debattert. Krav til og prisen på utstyr gjør at mange barn blir hindret i å delta på mange aktiviteter fordi foreldrene rett og slett ikke har råd.

Utstyrssentraler kan bidra til å dempe konsekvensene av å vokse opp i en familie med lav inntekt ved at barn og ungdom kan låne utstyr. Alle kommuner bør ta sin del av ansvaret og sørge for at flere får muligheten til å delta. Det vil bidra til at forskjellene ikke øker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags