En sånn statistikk er svært avhengig av enkelte utøvere og lag. Suksessen til disse kan spores tilbake til spesielle miljøer og enkeltpersoner – trenere og foreldre.

Håndballjentene og rogutta har klart å bygge opp en kultur for hvordan en kan påvirke prestasjoner gjennom riktig trening, innstilling, forberedelser til konkurranser, analyser, hvordan komme i rett mental stemning og gjennom en optimal utøver – trener relasjon.

Når dette fester seg over tid blir det «kultur». Nye som kommer inn, adopterer verktøyene som skal til for å trene og utvikle seg.

Det forutsetter at man har «folk» (utøvere, trenere og ledere) som har den rette kompetansen. Olympiatoppen har vært en sentral aktør til å dele «den beste praksis» kunnskapen på tvers av idretter og miljøer.

Thor-Ole Rimejorde, Arne Myhrvold og toppidrettssjef Bjørge Stensbøl var framtidsorienterte den gangen. Tenk om dette kunne prege ungdomsidretten i enda større grad?

OL-suksess stimulerer barn- og ungdom. Derfor skal vi ikke undervurdere betydningen av at store «norske» idretter som speiler bredden, gjør det bra i OL. Mer avgjørende er imidlertid at kunnskapen fra toppen kan prege grasrotidretten.

Det betyr at barn- og ungdom må ha et annet fokus enn resultater, både dersom målet er å bli best som voksen og for å ønske å holde på med idrett lengre. Vi snakker om å kunne ta i bruk verktøyene for å fram humør, riktig trening i riktig alder, bred treningsbalgrunn før 18 år, for å unngå skader, utvikle sjølstendige utøvere som får lyst til å drive med nettopp dette.

Så da er det kanskje ingen katastrofe om Norge ikke vinner OL-gull?

Det har nok en betydning at Norge har utøvere som kan være i stand til å konkurrere om medaljer. Dette har dessuten glimrende underholdning. Men det er ikke avgjørende at det blir gull.

Enda viktigere for bredden i norsk idrett er at det skapes kunnskapsrike idrettsmiljøer med dyktige trenere, kloke foreldre og motiverende ledere med et langsiktig perspektiv.