Gå til sidens hovedinnhold

Dårligste OL siden 1964, men gjør det så mye da?

Avle Christen Bjørn

Idretts- og utviklingssjef i Hedmark Idrettskrets, fra Hamar

Artikkelen er over 5 år gammel

Vurdert i norske medaljer, er sommer-OL det dårligste for Norge siden 1964.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

En sånn statistikk er svært avhengig av enkelte utøvere og lag. Suksessen til disse kan spores tilbake til spesielle miljøer og enkeltpersoner – trenere og foreldre.

Håndballjentene og rogutta har klart å bygge opp en kultur for hvordan en kan påvirke prestasjoner gjennom riktig trening, innstilling, forberedelser til konkurranser, analyser, hvordan komme i rett mental stemning og gjennom en optimal utøver – trener relasjon.

Når dette fester seg over tid blir det «kultur». Nye som kommer inn, adopterer verktøyene som skal til for å trene og utvikle seg.

Det forutsetter at man har «folk» (utøvere, trenere og ledere) som har den rette kompetansen. Olympiatoppen har vært en sentral aktør til å dele «den beste praksis» kunnskapen på tvers av idretter og miljøer.

Thor-Ole Rimejorde, Arne Myhrvold og toppidrettssjef Bjørge Stensbøl var framtidsorienterte den gangen. Tenk om dette kunne prege ungdomsidretten i enda større grad?

OL-suksess stimulerer barn- og ungdom. Derfor skal vi ikke undervurdere betydningen av at store «norske» idretter som speiler bredden, gjør det bra i OL. Mer avgjørende er imidlertid at kunnskapen fra toppen kan prege grasrotidretten.

Det betyr at barn- og ungdom må ha et annet fokus enn resultater, både dersom målet er å bli best som voksen og for å ønske å holde på med idrett lengre. Vi snakker om å kunne ta i bruk verktøyene for å fram humør, riktig trening i riktig alder, bred treningsbalgrunn før 18 år, for å unngå skader, utvikle sjølstendige utøvere som får lyst til å drive med nettopp dette.

Så da er det kanskje ingen katastrofe om Norge ikke vinner OL-gull?

Det har nok en betydning at Norge har utøvere som kan være i stand til å konkurrere om medaljer. Dette har dessuten glimrende underholdning. Men det er ikke avgjørende at det blir gull.

Enda viktigere for bredden i norsk idrett er at det skapes kunnskapsrike idrettsmiljøer med dyktige trenere, kloke foreldre og motiverende ledere med et langsiktig perspektiv.

Kommentarer til denne saken