Svar til Stein Langdalens debatt innlegg om dyrevernere

Bilde av undertegnede, og derfor akseptert.

Bilde av undertegnede, og derfor akseptert. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Dette er et svar til Stein Langdalens innlegg «En dyreverners mening».

Langdalen stiller spørsmål til hvordan vi som ønsker et sterkere vern av ulv, kan kalle oss dyrevernere, når ulven «utfører terrorisme og lidelse for andre dyr i vår fauna». Ifølge Langdalen lever andre dyr i konstant frykt for å bli revet i fillebiter av ulv, for så å dø en langsom død.

Langdalen kan virkelig krydre sitt språk med sterke virkemidler. Målet hans er kanskje å appellere til leserenes sympati for dyr som blir drept og spist av ulv, med ønske om at leseren skal frykte og mislike ulven.

La oss være saklige Langdalen. Terrorisme er vold mot sivile mennesker for å oppnå en ønsket effekt gjennom å spre frykt. Terrorisme er ikke et rovdyrs instinktive handling for å overleve. Bland ikke ordet terrorisme inn i debatten om rovdyr. Det er både infantilt, usaklig og meningsløst.

Når det gjelder begrepet dyreverner, er en dyreverner en som ønsker å spre fakta basert på informasjon om dyr og hindre utrydding av dyrearter. Ja, jeg er dyreverner, noe som innebærer at jeg ønsker et bedre vern for alle dyrearter, rødlista arter som ulv spesielt. Vi dyrevernere har som formål å forsvare både tamme og ville dyrs interesser, samt motarbeide faunakriminalitet. Håper dette var oppklarende.

Nå er det vel slik, Langdalen, at vi dyrevernere også er opplyste mennesker og vet hvordan ulven lever og livnærer seg. Ulven spiser som kjent ikke bestemødre, men hovedsakelig hjortevilt, kjøtt, akkurat som andre kjøttetere. Jeg velger å tro at Langdalen som jeger er kjent med at det under høstjakta også pågår en kamp på liv og død for hjortevilt og fugler. Det er en kjent sak at dyr opplever angst og stress når de jaktes på, også av mennesker. Skadeskytingsprosenten under jakt er dessuten høy, og medfører store lidelser for dyra. Anser du jakt utført av mennesker også som terrorisme Langdalen, med din forståelse av begrepet? Jeg bare spør.

Når ulven jakter og dreper et hjortevilt kan det vekke sympati i oss overfor dyret som drepes, men slik er naturen. Vi vet ulven ofte tar syke og svake dyr, og naturens eget system må vi respektere. På lik linje med Ekorn som tar fugleunger, og ørna som tar harer, uten at vi kaller dette terrorisme. Du kan mene hva du vil om ulv og oss dyrevernere, vi har alle våre subjektive opplevelser og meninger. Men språklig er du virkelig på dypt vann Langdalen.

Heidi Andreassen
Sosionom og dyreverner, Oslo

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags