Østlendingen mener: Denne avklaringen var viktig for Elverum

PÅ BESØK: Helseminister Bent Høie (H) besøkte blant annet sykehuset i Elverum tirsdag.

PÅ BESØK: Helseminister Bent Høie (H) besøkte blant annet sykehuset i Elverum tirsdag. Foto:

DEL

LederTirsdag besøkte helseminister Bent Høie (H) sykehusbyene i Innlandet. Først ut var Elverum, og der gjentok han at Mjøssykehuset skal ligge ved Mjøsbrua. Så kom han med en viktig avklaring. På spørsmål om det betyr at Hamar er uaktuell som lokalisering, svarte han bekreftende.

Svaret vil helt klart dempe mye av usikkerheten som har versert den siste tiden. For hvor går grensa for «ved Mjøsbrua», har mange lurt på de siste ukene.

Usikkerheten har delvis satt sykehus-debatten i Innlandet mange steg tilbake. Plutselig føltes det ikke like sikkert at Mjøssykehuset skulle ligge ved nettopp Mjøsbrua, det vil si på Biri eller i Moelv. Dermed vaklet den skjøre enigheten mellom byene, fylkene og innbyggerne.

Høies svar er sentralt for Elverums del. Hadde Mjøssykehuset havnet i Hamar, ville sjansene vært små for at Elverum ville få ett av de andre sykehusene.

«Alle vet hvor Mjøsbrua ligger», sa Høie. Det har vi visst lenge. Derfor er det provoserende når de som skal være med på å ta beslutninger ikke har klart å være tydeligere på dette de siste ukene. I stedet har den skjøre enigheten blitt satt på prøve. Det bør ikke skje igjen fram mot sommeren når lokaliseringen blir klar.

Ordførere og sykehusdirektør brukte tiden med Høie godt. De fikk fram de viktigste argumentene til Elverum må få beholde sykehuset sitt. Det er det ikke bare regionale grunner til, men også nasjonale som Åmot-ordfører Ole Erik Hørstad (H) påpekte og siktet til Forsvaret og Norges beredskap.

Høie spurte også spesifikt om bygningsmassen i Elverum, som ble beskrevet som Innlandets beste. Her vil ministeren kunne få til mye for mindre penger. Vi er en viktig avklaring rikere, men kampen for sykehuset fortsetter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags