Tilbake til start for sykehusene

IKKE BESTEMT: Styreleder Svein I. Gjedrem i Helse Sør-Øst slår fast at det ikke er bestemt hvor Mjøssykehuset skal bygges.

IKKE BESTEMT: Styreleder Svein I. Gjedrem i Helse Sør-Øst slår fast at det ikke er bestemt hvor Mjøssykehuset skal bygges. Foto:

DEL

LederDenne ukens bruduljer i sykehus-saken har skapt mye usikkerhet i leirer i øst og vest. Nå er det slettes ikke sikkert at Mjøssykehuset havner verken på Biri eller i Moelv. Det som var hele premisset for at man var enige om ett stort sykehus i Innlandet, står nå og vakler. Det begynte med at det ikke sto noe om Mjøsbrua i rapporten om det framtidige innholdet i sykehusene i Innlandet. Deretter trakk Anne Enger seg som styreleder i Sykehuset Innlandet, fordi hun mente hun ikke hadde tillit hos sykehuseier Helse Sør-Øst.

Enger har vært sentral for å få landet hovedsykehuset ved Mjøsbrua, noe alle parter kunne leve med. Men så dukket spørsmålet opp: Hva er «ved Mjøsbrua?» Mange pustet først lettet ut da helseminister Bent Høie (H) bekreftet vedtaket fra fjorårets foretaksmøte. Men der lå også problemet. Han sa ingenting mer, og da er «ved Mjøsbrua» åpent for tolkning igjen. Plutselig er Hamar med i spillet igjen. Einar Busterud sier de forholder seg rolig, men det er opplagt han øyner en mulighet nå. Det får fort konsekvenser for Elverum.

Nå skulle man egentlig ha snakket om innholdet i de ulike enhetene etter rapporten som ble lagt fram nylig. Men i stedet har det falt tilbake på en lokaliseringsdebatt, der selv hovedsykehuset ser ut til å være i spill. Mjøsbrua er altså ikke nevnt en eneste gang i den over hundre sider lange rapporten. Samtidig slår styreleder i Helse Sør-Øst fast at Mjøsbrua er et vidt begrep.

Da er vi mer eller mindre tilbake til start etter årelange diskusjoner. Dermed kastes mye av arbeidet til Sykehuset Innlandet over bord – sjøl om det har vært bred enighet om det lokalt. Tilbake sitter brukerne, som risikerer å måtte vente enda lenger på et trygt og godt sykehustilbud i et område større enn Danmark.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags