Riksveg 3 nok en gang

VED BAST: Her er skiltingen ved rundkjøringen ved Bast i Elverum når du kommer østfra.Foto: Privat

VED BAST: Her er skiltingen ved rundkjøringen ved Bast i Elverum når du kommer østfra.Foto: Privat

Av
DEL

MeningerNestleder Knut Selberg i Organisasjonen Bedre Veier hadde et innlegg i Østlendingen 29. august med tittel: Vil ha firefelts motorvei Trondheim–Oslo via Østerdalen:–Kortere, raskere og billigere. Han rister på hodet av at trafikk fra Trondheim til Oslo skiltes rett fram på Ulsberg i Sør-Trøndelag. Det er kortere, raskere og billigere å ta til venstre via Østerdalen, poengterer han. Reiseruta via riksveg 3 i Østerdalen er nesten 40 kilometer kortere mellom Trondheim og Oslo.

For meg synes det klart at Statens vegvesen ved sin skilting ønsker at trafikken til og fra Trondheim primært skal gå langs E6, selv om riksveg 3 er en kortere og raskere rute–med lavere miljøbelastning. Et annet eksempel på dette er skiltingen når man kommer til rundkjøringen ved Terningen Arena på riksveg 25 fra øst. Der skiltes det nordover til Tynset, mens man ledes til Hamar og E6 for å kjøre til Trondheim. Da blir ikke reiseruten 40 km lenger, men 67 km og nesten en time lenger kjøretid. Et paradoks er det da når man kommer fra vest og kjører over Glombrua. Da skiltes en omkjøringsvei nordover som alternativ til riksveg 3. Man skulle tro det da ble skiltet til Tynset, men i stedet skilter man til Trondheim. Hvor er logikken?

Vi som veifarende skal i utgangspunktet ha respekt for skiltingen, selv om de fleste sikkert kan la seg irritere for eksempel av at veiarbeidsskilt kan bli stående oppe i helger hvor det ikke foregår noe veiarbeid. Dette kan bidra til å uthule den respekten man bør ha for skiltingen. Så er tilfelle for et skilt som står rett før man passerer grensen til Løten på RV3 på vei ut av Elverum: Elgtrekk pågår. Skiltet har stått der permanent i flere tiår, og vi kan antakelig skryte av at vi har verdens lengste sammenhengende elgtrekk i vår region. Jeg venter i spenning på hvilke skilt som kommer opp når nye riksveg 3 åpnes i 2020, og om det da blir skiltet med Trondheim når man svinger nordover på nye riksveg 3.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags