Thunberg og Trysil

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev
16 år gamle Greta Thunberg holdt tale for politikerne i EU-parlamentet 16.april. Hun snakket om en mulig kommende katastrofe som de fleste er klar over, men som er ubehagelig å ta inn over seg. Kort sagt handler det om global oppvarming og økologisk kollaps. Thunberg er talsperson for barn og ungdom som er redde for framtida, og ber om rask handling fra beslutningstakere.

I Trysil vandrer vi derimot bekymringsløse mot nye høyder, og det investeres stadig mer i reiselivsbransjen. I Østlendingen 20.mars kan vi lese om investeringer som ventelig vil fordele seg slik: «Eiendomsutvikling: 2,78 milliarder. Utvikling av destinasjoner: 789 millioner. Infrastruktur: Mer enn 100 millioner kroner» (Østlendingen 20.mars). Det satses på nye luksushotell og luksusleiligheter. Nye hyttetomter legges ut, til tross for at det allerede er 6645 hytter i kommunen. Ansvarlig redaktør i Østlendingen hyller utviklinga, og vil gjerne ha mer: «Sannsynligheten er større for at åpninga av flyplassen på svensk side mot slutten av dette året vil bidra til enda større trøkk og optimisme» (leder 10.april).

I Trysilskogen merkes foreløpig ikke klimaendringene så godt på kroppen. Fjorårets tørkesommer var kanskje et forvarsel. På Svalbard derimot, har temperaturen blitt 5 grader varmere i løpet av de siste 39 åra (Klassekampen 5.februar). Om gjennomsnittstemperaturen på jordkloden øker med to grader, blir store deler av verden ubeboelig.

Jeg er klar over at Trysil ikke kan redde verden, men jeg skulle ønske vi kunne gå foran og ta vårt ansvar i et skifte som må komme. Det vil si mer satsing på klima- og miljøtiltak, og mindre satsing på luksus for de som har mer enn nok fra før. Skal Trysil bestå som attraktivt reisemål, er vi avhengig av snø og stabile vintre. Det er et paradoks at den nye flyplassen i Sälen hylles i lokalpressa, mens Thunberg gråter sine modige tårer i Brüssel.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags