Har du lagt merke til dem?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det er ikke så mange igjen av dem, de gamle perlene i bygda vår. De fleste står enkeltvis og noen er privatboliger, men et sted har vi flere bygninger samlet som vitner om det gamle miljøet i sentrum: Gamle Løkjatorget med Aker, Løkja og Hotellet- og Villa Sole i nær tilknytning til disse.

Her står fremdeles de gamle uthusene og til sammen vitner disse bygningene om en svunnen tid, også vår nære fortid. Rusle deg en sving ned mot elva, og kjenn på følelsen av tilhørighet. Legg merke til svalgangene, fargene, stemningen. Disse gamle kulturminnene har stått der så lenge du har levd, og i generasjoner før deg.

Selv satte vi nærmest kaffe’n i halsen da vi i Lokalavisa den 17 januar 2019 kunne lese at området var tenkt utbygget med 65 leiligheter. Nå viser det seg at det ikke er søkt om byggetillatelse og planene foreløpig er «i det blå». Likevel, trusselen om at området kan bli ødelagt av høye leilighetskomplekser, er overhengende. Vi trenger antakelig flere sentrumsnære boliger, men utbygging må ikke skje på bekostning av de få gamle og kjære bygningene vi har igjen. Vi kan ikke ofre miljøet på Bygda fordi noen ønsker å bygge ut. Til utbygging finnes det alternative tomter.

Her kan det skapes et attraktivt og spennende miljø som kan trekke både tryslinger og tilreisende, ved å ivareta istedenfor å rive

Området ved Løkjasvingen ligger nedtegnet i Forslag til Kulturminneplan for Trysil, og vi får håpe at vi har politikerne med oss når denne skal stemmes over. Her kan det skapes et attraktivt og spennende miljø som kan trekke både tryslinger og tilreisende, ved å ivareta istedenfor å rive.

Hva hadde Lillehammer, Røros, Ålesund, Mosjøen, Stavanger og Bergen, for å nevne noen, vært uten den gamle bebyggelsen? Det er den som skaper miljø og gir stedene særpreg, viser frem det opprinnelige og viser at stedet har sjel. Vi må ta vare på det vi har igjen av gamle bygninger i sentrum av Trysil, de har en verdi utover det rent materielle. De er en del av vår kulturarv, og en del av vår identitet.

Så kjære medbygding, om du ikke har lagt merke til de gamle perlene før, gjør det nå! Engasjer deg, sammen kan vi kanskje redde de få kulturminnene vi har igjen. Vi kan ikke alle legge oss flate for det nye og ofre det gamle som er igjen i sentrum, og som er med på å gi Trysil særpreg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags