Mer om Trysil sentrum

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger
Jeg har oppigjennom årene her vært med på flere møter om utviklingen av Trysil sentrum. Engasjementet har alltid vært stort, mange forskjellige meninger om det meste. Men lite konkret har kommet ut av disse møtene, dessverre.

Nytt møte nå nylig med mange meninger! Positivt at kommunen å arrangere dette, og la oss få vite hva som foregår.

Alle snakker om utvikling av sentrum. At vi må få masse folk til å bo her, og skape liv og røre i hovedgaten. Vel og bra! Men hva er egentlig problemet? Jo, problemet er det samme her som i alle byer og tettsteder i Norge. Det bygges kjøpesentre over en lav sko, og hva gjør kjøpesentrene? Jo, de suger hovedgatene tomme for butikken, for alle vil jo ha butikken sin der folk samles, og folk samles der butikkene er. Så enkelt er det faktisk. Se bare på Elverum. Der har de klart det kunststykket å bygge to kjøpesentre i hver sin ende av Storgata. Den sitter igjen med tomme butikkvinduer, og de stakkarene som er igjen i gata med butikken sin, gråter sine modige tårer. Lite og ingen folk mer i gata. Det amme har jo skjedd her i Trysil ved at Trysilsenteret ble bygget for noen år siden. De fleste butikkene dit, og tomme butikker i Storvegen. Tyst og stille! Det ser ut som om næringsforeningen her tror at bare det blir leiligheter i sentrum, så vil Storvegen blomstre opp til nytt liv med butikker og tilbud av alle slag! I dag er det utopi å tenke sånn.

Kjøpesentrene er kommet for å bli, det er problemet. Politikerne hadde mulighet for noen år siden til å dirigere trafikken sørover i bygda. Vinmonopolet skulle etablere seg her. Det var ledige lokaler i Kiwibygget helt sør, inkludert parkeringsplass. Men nei da, de godkjente heller at Trysilsenteret bygde på bygget sitt og fikk Vinmonopolet inn dit. Det var spikeren i kista for trafikk sørover.

Vi bør absolutt se oss rundt; hva har vi, og hva vil vi?

Likeledes ble apoteket solgt, og ny eier flyttet inn i Trysilsenteret. Det samme skjedde med bokhandelen og ikke minst Posten. Den er puttet inn i et hjørne på bensinstasjonen. Er du på Posten må du vente på tur til de har ekspedert diverse burgere med drikke! Nei, for bygda er dette triste greier.

Ingen er vel imot at bygda skal få utvikle seg og være liv laga. Vi bør derfor være varsomme med hva vi gjør av utbygging og liknende. Vi bør absolutt se oss rundt; hva har vi, og hva vil vi? Mats Årjes, sjef for Skistar, sa nylig at vi her i Trysil for all del ikke må ødelegge det koselige senteret vi har ved å bygge høye hus, og fortette for mye. Det er ikke det turistene har kommet for å se. De kommer jo fra tette byer med masse høyhus, så det har de sett nok av. Anders Nyhuus sier at nostalgi og bevaring vil bremse utviklingen. Det tror ikke jeg noe på. Tvert imot er det stor verdi i å ta vare på de såkalte identitetsbærerne. Det skaper sjel i et samfunn. Derfor protesteres det på at det skal bygges kolosser av noen leilighetsbygg helt ned til elvekanten, som fullstendig slår i hjel annen bebyggelse rundt. Det er rene voldtekten av området. Henviser til Aker Hage.

Vi har jo fått en annen katastrofe nord for kirken, et enormt bygg som en firkantet kloss rett vis-à-vis to virkelig flotte, gamle, pene, hvite hus med minst hundre års alder. Hvor er arkitektene?

Bygg gjerne, men ta hensyn til byggene rundt dere. Støtter på det sterkeste kommunens forslag om midlertidig bygge- og deleforbud i indre sone i påvente av sentrumsplanen og kulturminneplanen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags