Jeg fant! Jeg fant! Minus 50 millioner

TRYSIL: Aps kommunestyregruppe i Trysil, Even Eriksen, Turid Backe-Viken, Malin Åkesson, Jon Storfjord, Einar Hyllvang, Frank Willy Lie Bråten, Oddmund Myhr og Elisabeth Sakrisson.

TRYSIL: Aps kommunestyregruppe i Trysil, Even Eriksen, Turid Backe-Viken, Malin Åkesson, Jon Storfjord, Einar Hyllvang, Frank Willy Lie Bråten, Oddmund Myhr og Elisabeth Sakrisson.

Av
DEL

Meninger
Har administrasjon og den politiske posisjonen i Trysil fått panikk? Ting tyder på det. Her har Senterpartiet gjennom hele valgkampen fornektet kommunens alvorlige økonomiske situasjon, mens Ap og flere andre partier har løftet det som en av valgkampens viktigste saker. Rett etter valget «oppdager» administrasjon og politisk ledelse at vi drifter mot et underskudd i 2020 på kr 50 millioner om vi fortsetter som nå. Ganske utrolig situasjon! Hadde dette skjedd i næringslivet hadde selvfølgelig hoder rullet…

Hva skjer så? Jo, i første formannskapsmøte i den nye perioden får vi en sak på agendaen og det er utradering av barnehagegarantien. Ikke i sammenheng med budsjettet, men som enkeltsak og med en syltynn utredning. Administrasjon hevder å spare 1,6 millioner på dette, men da er det regnet på løsninger som aldri var intensjonen med garantien. Fra dag én har administrasjonen vært skeptiske til å ta i bruk barnehagegarantien som det positive virkemiddelet det var tenkt å være for å skape tilflytting til Trysil. Garantien betinger at man melder flytting til kommunen. For hver innbygger som skriver seg i Trysil får kommunen i snitt kr 60 000 pr person pr år. Dette er kommunens primærinntekstkilde og jobb nummer én er å få flere innbyggere.

Administrasjon hevder å spare 1,6 millioner på dette, men da er det regnet på løsninger som aldri var intensjonen med garantien

Å jobbe med tilflytting er ingen enkel sak, men med et virkemiddel som barnehagegarantien kan man få noen til å flytte hit og midlertidig boende til å skrive seg her = rene inntekter for Trysil kommune. Skulle tro at alle jublet over slike virkemidler og at man la seg i selen for å overbevise enda flere om å melde flytting hit. Men den gang ei, barnehagegarantien har vært problematisert i utallige utvalgsmøter og som det nå har kommet for dagen så har mange personer som har søkt barnehageplass ikke engang fått et svar. Et eksempel vi har fått lov til å bruke var en familie som henvendte seg i mai da de flyttet til Trysil og fortsatt ikke har fått svar… Stavtaket foran?

Nå blir barnehagegarantien etter alle solemerker fjernet. I formannskapet foreslo Ap å få en ordentlig utredning på bordet før det kommende kommunestyremøte på tirsdag, men etter at ordføreren ba om gruppemøte så stemte både SP, SV og Frp ned det forslaget. Resultatet er at konsekvensene av å legge ned garantien aldri blir beskrevet. Vi får aldri vite om de positive sidene ved garantien – hvor mange har faktisk benyttet seg av denne i den perioden som har gått, hvor mange nye innbyggere har vi fått og hvordan kunne vi løst dette på en mye billigere måte fremover enn en løsning for 1,6 millioner. Det får vi aldri vite – fordi Sp har panikk og har greid å få SV og Frp inn i folden. Vi er dypt skuffet og vi håper noen av representantene tar til vettet før tirsdagens kommunestyremøte.

Det er mange som vil flytte til Trysil eller som allerede er her og vil bosette seg her

Er det noe Trysil trenger så er det at unge kvinner og småbarnsfamilier vil flytte hit og bosette seg her. Det er ikke på dette området vi trenger å spare, da vil underskuddene bli større og større for hvert år med en aldrende befolkning og ingen tilvekst= mindre og mindre inntekter. Vi trenger tilflytting, vekst og flere barnefamilier. Det er mange som vil flytte til Trysil eller som allerede er her og vil bosette seg her. Trysil Ap velger å se på dem som en ressurs. Barnehagegarantien har vært et viktig tiltak for mange av våre småbarnsforeldre. Derfor skal alle vi på tirsdagens møte stemme for opprettholdelse av garantien. Den er viktig for Trysil kommune. Den setter oss på kartet. Barnehagegarantien er stavtaket foran!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags