I disse dager kan vi se mange videofilmer fra landsbyen Khan al-Amar. Filmer hvor mennesker blir dratt unna, holdt tilbake og nektet tilgang til egen landsby. Det skjer angrep nesten daglig av ulik form. Norges regjering sitter stille i båten. Politikerne er ikke tydelige nok på sine meninger rundt temaet. 

I okkuperte Palestina er det en hard kamp i disse dager. En kamp for frihet, retten til å bo og å leve. Jeg besøkte selv landsbyen for cirka en måned da jeg var i Palestina. Allerede da var det mange aktivister og medier som hadde samlet seg for å dokumentere og protestere mot Israels harde dom. Landsbyen Khan al-Amar har eksistert siden 70-tallet. Mange aktivister er nå samlet der fordi retten i Israel har bestemt at IDF (Israel Defense force) har rett til å fjerne hele landsbyen. Og hvorfor vil de fjerne den? Jo fordi de ønsker å dele Vestbredden i to deler, og ta over hele kontrollen mellom. Altså å splitte Palestina enda mer enn hva som allerede er gjort.

Khan Al-Ahmar ligger like ved bosettningen Kfar Adumim, i område C på Vestbredden. C- område vil si at det er Israel som styrer området, og er du en Palestiner fra en annen by må du mest sannsynlig søke om tillatelse for å komme dit. I bosetningen Kfar Adumim finnes det 120 ulovlige boliger. Her bor det okkupanter. I Khan Al- Ahmar bor det 200 beduiner fra Jahlin stammen, og de har 1000 dyr. 86 av 200 som bor der er under 18 år. Landsbyen vi besøkte ligger "fanget" med ulovlige okkupanter på ene siden, militærbase på den andre og en kjempestor motorvei på den tredje siden

Dette er ikke bare krise for de i landsbyen, men også for Vestbredden og Palestina.

 

Da IDF først sa at de ville fjerne hele landsbyen for å kunne dele Vestbredden i to, sa Palestinske myndigheter, FN og EU nei. Dette gikk imot menneskerettighetsloven. Da valgte IDF og søke støtte fra sine egne i den Israelske domstolen. Der fikk de støtte, og beskjed om at dette var noe de kunne gjøre. For de 200 menneskene i landsbyen betyr dette at de når som helst kan bli fjernet på brutale måter og tvangsflyttet. Dette er ikke bare krise for de i landsbyen, men også for Vestbredden og Palestina. Det at man deler Vestbredden i to vil bety at mange vil miste kontakt og aldri kunne se hverandre igjen. Israel har da full kontroll og kan sperre av hele veien og området. Dette vil de mest sannsynligvis gjøre, og si at det er for deres sikkerhet. Dette vet vi fordi det har blitt gjort så mange ganger allerede.

Vi skriver denne saken for å gjøre flere mennesker bevisste på saken. Spre gjerne ordet, og bli med for å presse myndighetene her til å gjøre det de kan for å stoppe myndighetene i Israel.