Ikke si det til noen

Av
DEL

Meninger
Hvis dere ennå ikke har lest diktene til Ruth Davey Eig er det på høy tid å skaffe seg et eksemplar av diktsamlingen «I skogens favn». I diktene uttrykkes Eig´s følelser for bygda. Min personlige favoritt heter «Inni meg suser skogene». Diktet skildrer hvordan savnet etter mosemjuk skogbunn og regnvåte bjørketrær melder seg, uavhengig av hvor i verden hun er.

Selv besitter jeg ikke de samme poetiske evnene, men kjærligheten for bygda er likefullt stor. For meg er Solør, med Våler i nord, det likeste stelle.

I vinter satt jeg på meg skiene i Våler sentrum. Sola lyste fra blå himmel, gradestokken viste fem blå og løypene var nykjørte. Fremfor meg lå milevis med trikkeskinner i alle retninger. Jeg kunne fulgt løypene over til vestsiden, opp fra Tæppa til Blåenga. Videre til Svennebysætra og over Eidsfjellet ned mot Hofferbua. Jeg kunne siden vendt nordover og gått like til Løten. Fristet ikke Vestmarka kunne jeg tatt turen fra Vidarvoll, i like perfekte løyper, bare at nå lå muligheten mot øst. Jeg kunne gått på de slakt kuperte jordene mot Tørråsen og så videre til Søråssjøen, kanskje til og med rundt. Om jeg hadde møtt på mye folk? Neppe. For meg holdt det med en kort tur i lysløypa mot Haslemoen, oppom Spulsåstoppen med utsikt over hele bygda. For øvrig også på silkeføre. Det sto ikke på mulighetene. Disse mulighetene har jeg hatt gjennom hele vinteren.

Du vil se de lyse sandstrendene som ligger urørt langs elveleiet. Vil du møte mye folk? Neppe.

Bor du i Våler har du sett Glomma, men har du sett Våler fra Glomma? Har du prøvd å skli varsomt fra land en rolig sommerkveld og kjenne den svake strømmen føre deg nedover elva, mens du nysgjerrig lurer på hva som kommer rundt neste sving? Kanskje ser du beveren i atter et forsøk på å demme opp elva, eller gjedda som vaker i sivet. Du vil se de lyse sandstrendene som ligger urørt langs elveleiet. Vil du møte mye folk? Neppe. Disse muligheten har du hele sommeren.

Tenk om folk flest fikk greie på dette. Tenk om den travle osloborger fikk greie på at det finnes et sted bare et par timer nordover som tilbyr urørte trikkeskinner gjennom hele vinteren helt uten kø og kaos? Tenk om den travle osloborger fant ut at det finnes sjelero langs Glommas bredder? Vi kan være stolte av bygda vår!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags