Gå til sidens hovedinnhold

Deilig å være korpsmusikere i Danmark

Artikkelen er over 2 år gammel

– Dette blir spennende. Vi har øvd flere helger allerede, og gleder oss til å framføre musikken vår for publikum i Danmark, sier Tonje Iren Hornsletten og Anna Meskau.

Første helga i november reise duoen til Holstebro i Danmark sammen med over 50 ungdommer i Regionkorpset til Norges musikkorpsforbund Innlandet.

– Vi skal møte musikere på Orkesterefterskolen og spille både felleskorps med elever på skolen, og i mindre grupper og ensembler. Søndag ettermiddag avslutter vi med stor konsert, forteller de to som til daglig spiller i Elverum barne- og ungdomskorps og Elverum Janitsjarkorps.

Korpsmusikk i mange år

På henholdsvis bassklarinett og trompet har 18-åringene rukket å spille over 10 år. De har deltatt på flere ulike konserter med både korpsbesetning, storband og veteraner. Hver sommer har de «blåst i sommeren» og deltatt på sommerkurs med individuell opplæring og korpssamspill.

– Det er moro å spille sammen med flere. Kanskje er det litt vanskelig i starten men plutselig faller brikkene på plass, og så blir det en fin melodi. Da er det skikkelig gøy, er de to enige om.

De fremste i regionen

Det er NMF Innlandet som har etablert regionkorps, HOKK (Hedmark og Oppland kretskorps).

– HOKK er et tilbud til regionens beste og mest ambisiøse ungdommer mellom 15 og 19 år, og besetningen plukker vi ut etter nøye utvelgelse basert på søknader, konserterfaring, deltakelse på våre kurs, og referanser fra de enkelte medlemskorpsene, sier Ola Fredheim Haug, musikkonsulent i NMF Innlandet.

Det er venteliste for å være med, på de fleste instrumentgrupper. – HOKK kan derfor sammenlignes med region/distrikt/sone-lag i fotball, håndball og andre lagidretter, forteller Fredheim Haug. Han vet det er en flott gjeng med gode ungdomsmusikere som vil representere Innlandet på en fin måte Danmark.

Norsk musikk må med

På repertoaret står det en blanding av nytt og gammelt, og norsk og internasjonal musikk.

– Valdresmarsj hører selvfølgelig med. Så skal vi også spille en morsom låt som er arrangert av Farmers Market, gruppa som spiller balkanmusikk og som har vært på Festspillene i Elverum flere ganger. Det er et potpurri av masse kjente norske og internasjonale slagere. Da gjelder det å følge med, for det er bare noen taket av hver sang og ulike tempo. Jeg tror låta består av over 50 ulike sanger, forteller Anna Meskau.

Dirigent for HOKK er Martin Kinn. Han gleder seg også til å ta med HOKK ut av landet.

– Det er veldig gøy å få dirigere motiverte korpsungdommer, sier Kinn. Mange spiller i korps for å ta musikken videre inn i utdanning og kanskje arbeidslivet. Andre har det som en viktig hobby.

– Felles har de musikk- og spilleglede, sier Kinn.

Fullt opp av korps

– Helgene fylles opp, sier Tonje Iren Hornsletten. Før jul er det også konserter med både skolekorpset og voksenkorpset.

– Vi spiller også i Østerdal prosjektkorps som skal til NM Janitsjar i mars, og før det – i februar skal vi også samles med HOKK i Nord-Odal. Da er alle velkommen til å komme på konsert, avslutter Tonje Irene Hornsletten.

Kommentarer til denne saken