Gå til sidens hovedinnhold

Den norske ølreisen: Kinn

Det kunne ikke bli noe annet denne sommeren: Vi la ut på den norske ølreisen. Det ble fjord og fjell, lange tunneler, smale veger, ferger og svele – og så klart mye godt øl.

Vi dro ikke rett vest, men Florø og Kinn Bryggeri er likevel første stopp i den nye ølspalteserien Den norske ølreisen.

Florø er Norges vestligste by. Tidligere het kommunen Flora, men nå, etter sammenslåingen med Vågsøy, heter kommunen Kinn, akkurat som bryggeriet. Det spesielle med kommunen er at den består av to geografisk adskilte deler. De to opprinnelige kommunene har ingen felles grense. Bremanger ligger mellom. Byene Måløy og Florø er begge kommunesentre i Kinn.

Kinn Bryggeri: Uår (terning 6)

Han ser herjet ut, nynorskmannen Ivar Aasen, som preger flaskeetiketten på sommerens store ølnyhet fra Kinn. Kanskje ikke så rart, for det nye ølet har fått navnet Uår, som naturligvis er en referanse til den uhyggelige koronatiden vi lever i.

«I Det gamle testamente har vi lese om korleis det kjem sju gode år og sju dårlege år. 2020 vil gå inn i historiebøkene som eit uår, og la oss håpe det blir berre med dette eine», står det å lese på flaskeetiketten.

Uår er en saison, altså et belgiskinspirert gårdsøl. Fargen på det uklare, ufiltrerte ølet er oransje. Skummet er hvitt, stort og potent. Ølet, som har et alkoholinnhold på seks prosent og som derfor selges på Vinmonopolet, lukter av belgisk gjær. Det er et friskt, nesten litt pepperaktig øl med den karakteristiske tørre humlesmaken, som en god saison skal ha. Det er en fin sødme i ølet, som bidrar til god balanse. Ølet har rett og slett en superb smak, der det hele toppes med en supertørr avslutning.

Bryggeri og kommune bærer begge navnet Kinn. Kinn er ei øy ute i havet vest for Florø. Det går an å ta rutebåt ut til øya, som er uten bilveg og med sparsom bebyggelse. På øya står Kinn kirke, som er fra 1100-tallet. Øya har en karakteristisk fjellformasjon, Kinnaklova (se bildet under), et fjell med en dyp kløft. Denne fjellformasjonen ser du igjen i logoen til Kinn Bryggeri.

Store norske leksikon opplyser at navnet Florø kommer av norrønt flóðr eller flór, som betyr strøm eller gjennomstrømning. Det bringer tankene tilbake til bryggeripuben Vesle Kinn (det største bildet under), som ligger i hovedgata (Strandgata) i Florø. Der er det i alle fall frisk gjennomstrømming av Kinn-øl i tappekranene. Det var nettopp i dette lokalet at Kinn-eventyret begynte i 2009 da læreren og hjemmebryggeren Espen Lothe etablerte bryggeriet sitt. Målet var å lage smakfullt håndverksøl i engelsk og belgisk stil. Alle ølene skulle gjæres i åpne gjærkar, og ingen øl skulle filtreres eller pasteuriseres, siden dette er prosesser som ødelegger den naturlige smaken i ølet. Kinn-ølet er nå så ettertraktet at Lothe har bygd et nytt og moderne bryggeri utenfor Florø sentrum (bildet nede til høyre).

Vi ankom Florø en fredagskveld tidlig i juli, før den virkelig store turiststrømmen hadde begynt. Da var det fortsatt mulig å få en plass inne på Vesle Kinn uten å stå i kø utenfor. Vi hadde ikke gjort annet enn å sjekke åpningstidene. Idet vi kom inn på puben, så vi et kjent fjes, ølbokforfatteren Espen Smith. Han var også på norgesferie sammen med familien sin. Snart kom den skotske bryggeren Andrew Rathband, som mer enn gjerne viste oss det gamle bryggeriet. Og jammen dukket ikke Espen Lothe selv opp sammen med kona Ann-Magritt Banne, som er markedssjef på bryggeriet. Og i glassene hadde vi Uår.

Litt av en kveld i Norges vestligste by!

Kommentarer til denne saken