I utgangspunktet er ikke dette så lett. Villreker i sterk saus med rød chili og svarte bønner – servert med hjertesalat, koriander og vårløk med lime, pluss det japanske umamikrydderet furikake – passer dårlig sammen med de fleste viner. Og det funker stort sett like elendig med øl.

For å være mer presis: Rødvin er utelukket, og alle hvitviner og øl med høy alkohol er no go . Det vi står igjen med av muligheter, er lyse og lette øl, alkoholfri eplejuice, eplesider med lav alkohol og litt sødme, og riesling med tydelig restsødme kombinert med lav alkohol.

Det er flere faktorer å ta hensyn til når vi velger drikke til en rett av denne typen. På den ene siden vil tanniner, bitterhet og alkohol forsterke smaken av surt, bittert og sterkt. På den andre siden vil sødme dempe de hissige, sterke krydderne. Hvor mye sødme som er passelig, avhenger av hva den enkelte liker, så det finnes ingen fasit her.

Riesling er min favorittvin til sterk mat, og til denne retten kan både Kabinett og Spätlese være ypperlige alternativer. Walter Riesling Kabinett 2020 (varenr. 11357201, bestillingsutvalget, kr 164,90) fra Moseldalen er en ideell sommervin som passer retten godt.

Vinen har en aromaprofil som passer både umami, koriander, reker og bønner ganske godt. I munnen har den høy syre, som trengs for å matche syren i retten. Den er ikke supersøt, så sånn sett fremstår den som ganske tørr i møtet med retten. Krydderiene dempes en del av sødmen, men retten smaker fremdeles ganske hissig, og slik skal det være.

Her får du en kjempegod vin for en billig penge, laget i en leskende stil som passer perfekt på lyse sommerkvelder.

Flere vinspalter:

Det står mellom hvitt og rødt