De har holdt det gående siden 2009, bare avbrutt av en pandemi i 2020. I fjor ble det festival, men med redusert program og uten fest på kveldene. I år ligger alt an til en folkefest av godt, gammelt merke, fastslår Johan Kirkelund, som er leder for komiteen.

– Vi satser på at det blir veldig bra med folk. Dette er det mange som har ventet på, sier han.

Pultost- og akevittdagene arrangeres 2. og 3. september, som vanlig med mat, drikke og kultur på programmet. Rundt 100 utstillere inkludert Bondens marked ønsker å vise seg fram for de flere tusen besøkende som er ventet til Løten.

– Festivalen har fått et godt navn. Pultost- og akevittdagene er ikke bare til lokal forlystelse, men trekker folk langveisfra, sier Gotmar Rustad.

Han er selv veteran i arrangørstaben og bærer med stolthet tittelen «arbesjønn», som det står på trøyene til de frivillige.

Trenger flere frivillige

For det er ingen liten jobb å lage festival. Arrangørene håper at enda flere frivillige melder seg til å bidra, enten som ordensvakter eller til noen av de mange andre oppgavene før, under og etter folkefesten.

– Hvor mange trenger dere?

– Flest mulig, sier Anne Østby, som har ansvar for kåringer og Mat fra Innlandet.

– Vi trenger dommere som har skjerpede smakssanser, og som er interessert i lokalmat. Det trengs også dommere til å kåre årets pultost, så ønsker du å være med på noe av dette, ta kontakt, sier Østby.

Totalt legges det ned et helt årsverk i dugnadstimer for å skape liv og røre i Løten den første helga i september.

Dagene vil inneholde boder med håndverksprodukter, butikker med tilbud, Akevittens hus, Pultostens hus, Bondens marked, hest og kjerre, åpen gård på Berg og mange kulturelle innslag fra utescena i sentrum.

Prøver noe nytt

Det blir pub fredag og lørdag kveld, blant annet med bandet Byting. Nytt i år er at festen flyttes fra området ved Bøndsen til bankplassen, forteller arrangørene.

– Det gjør vi for å prøve noe nytt. Vi tror det vil fungere bedre her, med et stort telt, sier Johan Kirkelund.

– Og været har vi bestilt, så det blir bra. Det blir mye folk og mye spennende som skjer, sier Gotmar Rustad.