Gunnar Gravingen i Nordaberget i Våler har snart 40 år bak seg som vedprodusent. Han har aldri opplevd tilstander som nå. En vurdering om framtida må gjøres, mener han.

Våler Vekst er en annen stor vedprodusent i Våler. All ferdigtørket ved bedriften er bortbestilt, og daglig leder Thor Arnstein Berg og vedsjef Bjørn Ingar Myrhagen vurderer nå tørrgran som aktuelt alternativ til bjørk.

Ikke mer lokalt

– Lokalt er det ikke mer råvare å få fatt i nå. Det som er sommertørket i skogen i år, er ikke det kundene helst vil ha. Nevera på den ligger igjen i skogen, og neverløs bjørk er ikke det mest ettertraktede. Spørsmålet er snart bare om man vil ha ved eller ikke, sier Gunnar Gravingen.

I sin snart 40-årige vedvirksomhet har han aldri opplevd slik pågang som det har vært etter at prisen på strøm føk i været.

Et eksempel på det er en kunde i Elverum. Vedkommende skal nå ha 200 sekker mot normalt 25 – til 50 sekker.

– Slik er det også i Oslo-området. Det har vært tilnærmet panikktilstander, forteller Gravingen.

– Hva med neste sesong?

– Det avhenger av mange ting, som muligheten til å skaffe gode råvarer til ikke altfor store kostnader. Hvor mange som tror at den store etterspørselen betyr at veden er en gullgruve og kaster seg på produksjonen, vil også spille inn.

– Du må også øke prisen på varen ut når alt annet blir dyrere og dyrere?

– Det er nødvendig. Men samtidig kan det ikke skrus for mye opp. Tidligere tok vi 60 – til 70 kroner for en vedsekk i Oslo. Nå bør vi ha 120 kroner sekken. Kanskje er ikke det avskrekkende for dem som fyrer med ved, men det går nok en grense for dette også, sier Gunnar Gravingen.

Vurderer tørrgran

Ved Våler Vekst har det gått flere trailerlass daglig med ved. Nå er det straks tomt, og det blir vanskelig å fylle opp med mer denne sommer og høst. Aldri har vedlageret vært så tidlig utsolgt.

– Det blir i alle fall vanskelig å skaffe kundene tørr ved framover. Ingen vil ha rå ved, og med de priser det nå er på energi, er det ikke lønnsomt å tørke den med strøm og annen energi. Noe må vi tørke utover nå ettersom vi har solgt mer enn vi har på lager, sier daglig leder ved Våler Vekst, Thor Arnstein Berg.

Nå vurderer man sterkt å ta i bruk tørrgran. Den er et aktuelt alternativ bedre enn ikke ved i hele tatt.

– Til vanlig fyring i ovn går den greit. Men den er ingen peisved på grunn gnister og brannfare

– Hva tror dere om framtida?

– Vi har gode avtaler på råvarer og skal ikke behøve øke prisen ut til kundene spesielt mye. Vi hadde en liten prisoppgang i fjor. Den største utfordringen for oss blir å kunne produsere nok, sier Berg.