iPhone- og iPad-brukere oppfordres fra og med tirsdag kveld til å oppdatere operativsystemene sine til iOS 14.4.

Det skriver Apple på sin egen support-side tirsdag og trekker fram tre sikkerhetshull som «kan ha blitt aktivt utnyttet» av hackere. Teknologiselskapet vil derimot ikke gå i dybden om feilene som er rettet opp.

– For å beskytte kundene våre, verken avslører, diskuterer eller bekrefter Apple sikkerhetsproblemer før en etterforskning har skjedd og oppdateringer er tilgjengelige, skriver de.

I en sikkerhetsrapport publisert rett etter at oppdateringen iOS 14.4 ble tilgjengelig tirsdag, letter derimot Apple ørlite på sløret.

Har blitt utnyttet allerede

Der kommer det nemlig fram at iOS og iPadOS har en feil i eldre versjoner enn iOS 14.4.

Det skal visstnok være en farlig app som kan lure til seg flere rettigheter enn hva brukeren har gitt tillatelse til.

På den måten kan systemet manipuleres.

Videre skriver Apple at de er «klar over en rapport hvor denne feilen har blitt utnyttet».

Det ble også funnet to andre svakheter i Webkit, selve motoren for nettleseren Safari, hvor en hacker skal ha skaffet seg muligheten til å kjøpe tilfeldig kode på enheten.

Dette er nytt

I tillegg til å rette sikkerhetshullene, kommer også oppdateringen med et knippe andre rettelser:

Fjernet en forsinkelser som kunne oppstå på tastaturet. Kameraet er nå i stand til å gjenkjenne mindre QR-koder enn før. Man kan nå spesifisere enhetstype i Bluetooth-innstillingene, slik at man lettere kan skille enheter for hodetelefoner. Advarsel om kameraet ikke kan identifiseres som et genuint kamera på iPhone 12. Dette som en følge av for eksempel tredjeparts reparasjon.

I desember avdekket rivalen Google et annet «virkelig alvorlig» sikkerhetshull hos Apple.

Om brukeren hadde en programvareversjon lavere enn iOS 13.5.1, kunne man potensielt risikere å bli frastjålet bilder, e-poster, meldinger og passord lagret i Keychain, ifølge Ian Beer i sikkerhetsgruppen Project Zero.