Eiendommen Solsetra i Sørskogbygda i Elverum ble før jul i fjor solgt for 17,5 millioner kroner. I vår ble den overtatt av stiftelsen En bedre verden, som samboerparet Ann-Kristin Sødal og Geir Edvin Hovland står bak.

De gjorde det tidlig klart at de ønsket å endre navn på stedet fra Solsetra til Søsætra, noe Innlandet fylkeskommune nå har godtatt i form av å godkjenne ny skilting til stedet fra fylkesveg 2096.

Ville ha lokalt navn

– Ja, det stemmer at vi har søkt og nå fått godkjent navneendring til Søsætra. Vi har endret navnet av flere grunner. Blant annet var Solsetra navnet forrige eier brukte, et navn som ikke egentlig var knyttet til stedet, sier Ann Kristin Sødal.

Hun opplyser at de ønsket et navn som knytter eiendommen til stedets historie.

– Vedkommende som opprinnelig bygde opp eiendommen, kalte den for Søsætra, selv om det på noen kart ser ut som om det også er et sted litt lenger oppi vegen som heter dette. Eiendommen vår ligger uansett på Sørsætervegen, så derfor tillater vi oss å kalle den for Søsætra. Vi håper dessuten at lokalbefolkningen setter pris på at vi vil ha dette navnet, som er kjent for dem, og som er knyttet til bygda. Vi vil med dette gjerne vise at vi er opptatt av bevaring, og at vi vil verne om både eiendommen og den vakre skogen rundt på beste mulige måte, uttaler hun.

Ble betegnet som et røverkjøp

Selgerne Frank Aune og Astri G. Melbye Elvestad kjøpte i 2010 eiendommen for 5,6 millioner kroner.

Aune omtalte eiendomservervelsen i 2010 som et røverkjøp overfor Lokalavisa Sør-Østerdal.

Lord Bjørn Teksnes, som etablerte hyttepalasset, ville opprinnelig ha rundt 30 millioner kroner for eiendommen da den først ble lagt ut for salg i 2006.

Hyttepalasset ble ikke solgt, og i 2008 ble det lagt ut for tvangssalg.

Etter kjøpet brukte Aune-familien de neste ti årene mye tid og penger på å ferdigstille det som i 2010 var et uferdig prosjekt.

Endret virksomhet

Solsetra tilbød både avlastning for barnefamilier og var beredskapshjem for barn og unge. I tillegg ble det holdt new age-kurs der.

De nye eierne, stiftelsen En bedre verden, har altså byttet ut Solsetra-navnet med Søsætra og satser på å drive eiendommen som et retreatsted med fokus på psykisk helse. Stiftelsen har tidligere opplyst til Østlendingen at Søsætra nå skal renoveres for sju millioner kroner, blant annet med eget bad til alle soverommene.