Gå til sidens hovedinnhold

Det er betimelig å stille seg selv spørsmålet om hvorfor det har blitt så stor protest i folket

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Hets av politikere er en direkte trussel mot demokratiet..» Hvilket demokrati? Det er umulig å ikke ta til motmæle etter tordentalen til folket i kommunestyret i går kveld!

Dere er ombudspersoner for HELE kommunen. Hvor er deres tordentale til meningsfeller, partifeller, familiemedlemmer som til de grader har infiltrert seg i debattene og fungert som pågående nettroll, med bruk av samme retorikk som dere nå «truer» med å politianmelde.

Hvor er deres egen selvrefleksjon i fht angrep mot pressen som faktisk gjør sin jobb i denne saken. Ufine kommentarer og personangrep er ikke greit, hverken fra den ene eller andre siden, men det er kanskje betimelig å stille seg selv spørsmålet om HVORFOR det har blitt så stor protest i folket, heller enn å gå steilt i selvforsvar og offerrolle?

Kommunestyremøtet ble åpnet med «Demokratiet er viktig. Demokratiet har spilleregler, og ytringsfrihet er viktig. Vi har gode systemer for hvor folk kan uttale seg, vi har gode politiske prosesser, vi har mange arenaer hvor vi har møttes og sagt i fra hva i mener» - har dere tenkt over at det er DERE, kommunens ledelse, både politisk og administrativt som har et spesielt stort ansvar for at slike prosesser blir bra. Har dere tatt inn over dere at det muligens koker i folket fordi disse prosessene denne gang har glimret med sitt fravær?

Hvor ble det av de gode systemene hvor folket kunne uttale seg, og oppleve seg hørt, aktiv innbygger involvering som folkemøter, høringer med gode høringsfrister og SERIØS oppfølging i partiene og i råd/ utvalg før sluttbehandling? Hvor ble det av spørsmål om hvor en storskole skulle plasseres, OM det var flertall i folket for å legge om til dette?

Hele skolesaken virker, på store deler av folket, som om den er avgjort for lenge siden og nå skulle bankes gjennom, stille og rolig uten innblanding. Kanskje de folkevalgte burde ta ansvar for splittelsen dette har skapt i kommunen. Være modige nok til å ta en folkeavstemning i denne saken som viser et så stort engasjement i folket?

Det argumenteres med «kommunens økonomi» og folket har forstått det, men kommunen ER folket, så denne saken handler også om folkets økonomi. Har ombudsfolket forstått det? Er det demokratisk å fatte beslutninger som folket skal være med å betale i årtier, uten at folket opplever å ha vært delaktige i avgjørelsen?

Det lokale demokratiet er tuftet på at folkevalgte har makt og myndighet . MEN lokaldemokratiet skal også ivareta innbyggernes muligheter til å påvirke beslutninger som er viktige for dem ...

En annen viktig side ved lokaldemokratiet er at innbyggerne også kan delta mellom valgene . Å ha en åpen debatt som INVOLVERER innbyggerne, er en av grunnsteinene i et demokrati.

«Når politikere slutter å lytte til folk, er det på tide å bytte dem ut.» Slik lyder Astrid Lindgrens omtale av maktsyke og arrogante politikere.

«Politikerne er folkets tjenere. Det er visst noen av dem som har glemt det.» Erik Bye snakker om de som tar makta som en selvfølge.

Om det blir slik at folkets engasjement er et problem for kommunens folkevalgte mener jeg bestemt at demokratiet allerede har tapt! Kanskje, bare kanskje er det en riktig god grunn til at store deler av folket i Åsnes er opprørt.

Elisabeth Gram, Åsnes

Kommentarer til denne saken