(Romerikes Blad) Kjenner du noen som alltid banner og sverter i trafikken? Eller som til stadighet legger seg på hornet, etterfulgt av en lang midtre finger i været? Eller kanskje gjør du alt sammen selv?
Det kan være tegn på at du eller dine bekjente er for hissig i trafikken.
De sju tegnene på at du er en for hissig sjåfør, åtte råd om hvordan du kan bli mindre sint og hva som irriterer oss mest i trafikken finner du lenger ned i saken.
– For den det gjelder er det kanskje ikke et så stort problem. Det er nok et større problem for de andre som opplever hissigheten. Å kjøre for fort, manøvrere brått og akselerere kraftig kan være et problem. Ved å oppføre seg sånn skaper man utfordringer for andre, sier Øyvind Årbogen.
Han er fagkonsulent i Norges Trafikkskoleforbund, og sitter blant annet som trafikkguide i ekspertpanelet til «Frokostradioen» på NRK P1+.
Dårlig kombinasjon
– Hvem er mest hissige i trafikken?
– Det er fælt å si det, men det er menn i min alder som er mest hissige – de mellom 40 og 60 år. Det er de som har kjørt lenge og som har høy tiltro til sine egne kjøreferdigheter. Det betyr ikke at det er dine ferdigheter som har sørget for at man kanskje har unngått ulykker. Det kan det være andres oppmerksomhet som har sørget for, forklarer sørumsandingen.
Årbogen understreker at man likevel ikke skal dra alle over en kam.
– Men kvinner er mer ydmyke og konsekvenstenkende. Vi gutta er ikke like flinke til å tenke konsekvenser. Vi har mer testosteron. Den kombinasjonen kan skape negativt pågangsmot i trafikken, sier han.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Hender det at du selv blir hissig i trafikken?
– Jeg blir nok ikke hissig. Jeg blir heller ikke skremt lenger, men jeg synes flere burde tenke på trafikksikkerhet. Veldig mange gjør det, men noen utfordrer trafikksikkerheten for å komme raskere fram. Det er ikke bra. Jeg er for gammel til å være hissig i trafikken. Det gagner ingen. Det skaper bare dårlig stemning, og går ofte utover deg selv.
Sju tegn på at du er for hissig i trafikken:
- Du kjører stadig over fartsgrensen.
- Du foretar brå og uventede manøvre, som kjappe forbikjøringer og kraftige akselerasjoner.
- Du kjører for tett på andre.
- Du er utålmodig og får kort lunte når ikke andre gjør som forventet.
- Du blir irritert når folk foran deg faktisk holder fartsgrensen.
- Du banner og sverter.
- Du lar sinnet få fysiske uttrykk. For eksempel dunker du i rattet, viser fingeren til andre bilister, tuter og veiver med armene.
Tegnene ble først omtalt av Aftenposten.
Kilder: fagkonsulent Øyvind Årbogen i Norges Trafikkskoleforbund og forsker Dagfinn Moe i trafikkpsykologi på Sintef.
Vanskelig å tallfeste
Trafikksikkerhetsforsker Rune Elvik ved Transportøkonomisk institutt (TØI) sier det ikke er så lett å samle inn systematisk gode opplysninger og statistikk om forholdet mellom hissighet og ulykkesrisiko i trafikken.
– Man må nesten sitte inne i bilen for å observere det. Da blir situasjonen noe annerledes, sier han.
Eidsvoll-karen vant nylig en hederspris for sitt 42 år lange arbeid som trafikksikkerhetsforsker. Prisen ble delt ut på konferansen for Transportation Research Arena for aller første gang.
Elvik opplyser om at man har bedre statistikk om dødsulykker, uten at det nødvendigvis kan si noe om hissighet var inne i bildet.
– Materielle skader samler man også mye informasjon om. Men da har man ikke noe annet enn skademeldinger å forholde seg til. De kan være vanskelige å forholde seg til, for der legger man ofte skylden over på noen andre, forklarer han.
Elvik mener det ikke er noen fordel for trafikksikkerheten å hisse seg opp i bilen.
– Det finnes naturalistiske studier, hvor man bruker små kameraer for å fange opp det som skjer i bilen. Men selv da kan hissighet være vanskelig å registrere. Noen brøler, skriker og banner. Andre kan være like kokende, men fortsatt holde sinnet inni seg, forklarer han.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Derfor blir vi hissige
Seniorforsker Torkel Bjørnskau ved TØI forteller at det er forsket mye på hvorfor trafikanter blir hissige.
– Vi kommuniserer med kroppsspråk hele tiden. Når man går bak en som går sakte i korridoren på jobben, så hoster eller kremter man for å signalisere at man skal forbi. Når folk ikke responderer blir vi automatisk sinte, forklarer Bjørnskau.
Sånn er det i trafikken også, ifølge seniorforskeren.
– Vi sender ut signaler, men de kommer ikke fram fordi vi sitter inne i hver vår bil. Vi sier «kom igjen» og «kjør», selv om vi vet at de ikke hører det. Dermed opplever vi at de bevisst gjør det motsatte av det vi kommuniserer. Da blir man kjempeforbanna, fordi man tror at andre gjør det på pur faenskap, sier Bjørnskau.
Åtte råd om hvordan du kan bli mindre hissig i trafikken:
1. Lag deg en plan
Tenk gjennom kjøreturen og hvor du skal på forhånd. Planlegg godt. Da unngår du ubehagelige overraskelser som gjør deg irritert underveis.
2. Vær uthvilt
Sørg for at du har sovet godt. Ikke vær for sliten når du skal kjøre bil.
3. Unngå å være sulten
Sørg for at du har spist. Det er en grunn til at uttrykkene «sinnasulten» og «hangry» har oppstått.
4. Unngå kø og rush
Prøv å styre unna sterkt trafikkerte veier. Bruk for eksempel Google Maps for å sjekke hvilken rute som er minst køutsatt.
5. Ta hyppige pauser
Skal man kjøre langt kan det vært lurt å ta pauser litt oftere enn det du tror du trenger.
6. Sett av god tid
Det kan være lurt å legge inn en halvtime ekstra hvis du tror at turen tar to timer.
7. Sørg for godt miljø i bilen
Avtal gjerne hva slags miljø dere skal ha i bilen. Skal dere prate, være stille eller ha på radioen? Krangling i baksetet eller en diskusjon med sidepersonen kan gjøre deg mer irritabel. Pass derfor på at konfliktnivået er lavest mulig.
8. Stopp når du trenger det
Stopp gjerne og gå ut av bilen, dersom du kjenner at temperaturen stiger underveis. Da kan du hente deg inn igjen. En pause styrker konsentrasjonen.
Rådene ble først omtalt av Aftenposten.
Kilder: fagkonsulent Øyvind Årbogen i Norges Trafikkskoleforbund og forsker Dagfinn Moe i trafikkpsykologi på Sintef.
God kommunikasjon
Bjørnskau fremhever viktigheten av god kommunikasjon i trafikken.
– De som er mer opptatt av kommunikasjon og interaksjon er også sikrere sjåfører. Dette blir mer aktualisert med skjermer og andre ting som tar oppmerksomhet og til dels styringen. Det øker risikoen for at sjåfører blir dårligere, fordi de ikke er like gode på samspillet, forklarer han.
Årbogen anbefaler blant annet å være uthvilt og mett når man setter seg i bilen. Det kan også være lurt å unngå køer og andre ting som irriterer deg.
– At andre kjører i fartsgrensen kan være et irritasjonsmoment for folk som prioriterer framkommelighet framfor trafikksikkerhet. Følelsen av komme fortere fram oppleves nok sterkere enn den reelle tidsbesparelsen ved å stresse og forte seg, sier Årbogen.
Dette irriterer oss mest med andre trafikanter:
- At blinklys ikke brukes riktig (32 prosent)
- At bilister driver med andre ting mens de kjører (27 prosent)
- At folk ikke følger fartsgrensen (13 prosent)
- At vikeplikten brytes (7 prosent)
- Feil kjøring i rundkjøringer (6 prosent)
- Manglende fletting i kø (4 prosent)
Kilder: Frendeundersøkelsen 2022 utført av Norstat, Aftenposten.
Spørsmålene ble stilt til et representativt utvalg bestående av 1000 personer.