Gå til sidens hovedinnhold

Det er yrkesfagelevers sin tur

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da jeg startet på VG1 i 2019, gikk jeg inn med en klump i magen om at jeg verken kunne finne utplasseringsplass eller lærlingplass. Gjennom de fire periodene i løpet av de to siste årene har jeg gått på linjen service og samferdsel. Jeg har selv stått for å skaffe meg utplasserings plasser, uten hjelp fra lærerne eller skolen. Det har vært vanskelig, men jeg har fått det til. Lærerne hjelper til med å finne plass, dersom du ikke har funnet noen etter hvert.

Jeg har helt siden høsten 2020 jobbet hardt for å se etter lærlingplasser rundt om i fylket, men det er umulig å finne noe i det faget jeg vil ta fagbrev i Innlandet. Nå får jeg intervju etter intervju, og har fått og signert en midlertidig læreplasskontrakt i sikkerhetsfaget på Oslo Lufthavn Gardemoen.

Selv om jeg har fått det, sitter det flere elever som skal ut i lære til høsten uten en lærlingplass. Mange av mine venner har droppet å søke lærlingplass, nettopp fordi det er for få. De har valgt heller å søke påbygg og komme seg til en høyere utdanning. Visste du at staten taper kjempemye ved å ikke utdanne folk innen yrkesfag? Først og fremst så taper de penger, mindre skatt gir mindre goder. Det største vi taper på er arbeidskraft, i fremtiden så vil vi mange over 100.000 fagarbeidere. Hvem skal hjelpe meg og deg når vi blir eldre?

Derfor vil vi i Arbeiderpartiet jobbe for en nasjonal læreplassgaranti. Vi vet i dag om at Norge vil mangle 100.000 fagarbeidere i fremtiden. Vi skal jobbe for at ungdommer får mer og mer praktiske fag i skolen. I tillegg skal vi snakke frem yrkesfag, og rekruttere flere elever til å bli fagarbeidere.

Maja Cvetkovic
Styremedlem, Åmot Arbeiderparti

Kommentarer til denne saken