Gå til sidens hovedinnhold

Det går mot nok en spesiell feiring av nasjonaldagen i Åsnes: – Vi håper vi får klarsignal

Om helsemyndighetene i Åsnes sier ja, blir det nok en nasjonaldag på Vermundsjøen. Fjorårets markering med båter, flåter, friluftsgudstjeneste ved sjøkanten og felles nasjonal avsynging av nasjonalsangen ble en suksess.

– Vi er klare hvis vi får et ja, sier leder i hyttevelforeningen ved Vermundsjøen, Arne Thobru.

Leder i Vermundsjøen vel, Wenche Vålbekken, har signalisert at også den velforeningen stiller opp. Og det samme gjør sokneprest David André Tys. Solør veteranklubb med sine veteranbiler er også klar for deltakelse.

– Vi håper vi får klarsignal. Det ble ingen økt smitte i området som en følge av fjorårets arrangement. Jeg tror det skal være greit å unngå det etter et båt- og flåtearrangement også denne nasjonaldagen, sier Thobru.

I små grupper

– Det var mye folk til stede i fjor, og det blir sikkert mange i farten i år også, dere frykter ikke at det blir for tett med folk?

– Det gikk bra i fjor. Folk på flåter og i båter var sammen med egen familie og oppholdt seg på flåten og i båten på sjøen med mye vann mellom båtene. Slik vil det også bli denne gangen hvis det blir arrangement. Oppfordringen ellers blir at folk oppholder seg mest mulig i bilene og ellers sørger for at det blir forsvarlig avstand når de skal ut av bilene. Som for eksempel når nasjonalsangen skal synges. Jeg har stor tro på at det skal la seg gjennomføre uten fare for smittespredning. Det har vært, og er, liten eller ingen smitte i dette området, sier Arne Thobru i hyttevelforeningen ved Vermundsjøen.

Båter og flåter kom i alle retninger på Vermundsjøen i fjor og plasserte seg med god avstand fra hverandre ved land like nedenfor Åsnes Finnskog kirke. Slik blir det også 17. mai i år hvis man får klarsignal fra helsemyndighetene.

– Vi sender søknad i disse dager og håper at vi får klarsignal, sier Thobru.

Mange spør

Han har fått mange forespørsler fra folk som lurer på om det blir en gjentakelse av fjorårets suksess på og ved Vermundsjøen.

– Ja, de likte så godt det som ble gjennomført i fjor at de gjerne vil ha en gjentakelse hvis det ikke blir vanlig 17. maifeiring med blant annet barnetog rundt om i bygda. Og det blir det vel ikke. I så fall blir det båter og flåter på sjøen.

Mens koronaviruset ikke liker varme, er det tvert imot med folk.

– Ja, vi håper at det blir litt bedre vær på nasjonaldagen enn det har vært den siste tida. Det vil være en velsignelse om vi slipper den fæle vinden på nasjonaldagen, sier Arne Thobru.

Nå venter han og de andre personene bak det hele, spent på svar fra helsemyndighetene.

Kommentarer til denne saken