Gå til sidens hovedinnhold

– Det handler om dialog i alle sammenheng, også på finnetorpet

– Dialog er nøkkelen til å løse mange situasjoner og konflikter. Det gjelder også statens håndtering av norske minoriteter, som blant andre skogfinnene.

– Det har vel vært en slags dialog, men ikke god nok til at myndighetene har forstått oss, sa Rolf Rønning da han kåserte over temaet for kulturminnedagen. Han gjorde det på Tyskeberget finnetorp på Åsnes Finnskog.

Der fungerer i alle fall dialogen internt og utad. Det resulterer i en stadig utbygging med lokale kulturminner. Takket være dialogen med flere grunneiere på Finnskogen har Åsnes Finnskog historielag klart å samle det ene kulturminnet etter det andre inne på finnetorpet. Og mer blir det. Ildsjelene står på og kan presentere noe nytt til hver eneste kulturminnedag.

I fjor ble det av kjente årsaker ingen markering av kulturminnedagen, men i helga var man i gang igjen.

Det var klesvask i bekken der vannet rant i strie strømmer etter nattas regnvær. Det var full fart i smia, det var utstillinger og ikke minst dialog mellom de frammøtte.

Ny kvinne i gang med klesvask på samme vis som det ble gjort før vaskemaskinen kom, var Ida Lillehage.

– Det er ikke så lenge siden jeg flyttet til Finnskogen. Jeg stortrives og synes det er skikkelig spennende og moro å være med på dette, sier hun.

Styrtregnet natt til søndag gjorde at folk nok var litt skeptiske til å ta turen. Men det løsnet utover søndagen, og kulturminnedagen ble som den alltid er blitt, en suksess.

Kommentarer til denne saken