For litt over 15 dager siden var det nye koronaviruset det viktigste samtaleemnet i USA og rundt om i verden. Viruset hadde dessverre ikke forsvunnet. Mandag 25. mai endret alt seg. Fordi - ordene til en svart mann: "jeg kan ikke puste," da han døde under kneet til en hvit politimann, har rystet ikke kun USA, men også verden for øvrig.

I gatene roper nå demonstranter mot politivold utøvet mot George Floyd og flere som har lidd samme skjebne som ham.

Demonstrantene krever at disse personene ikke blir glemt og at rettferdighet får seire. Det som tidligere var et slagord som demonstranter i USA benyttet mot politivold mot afroamerikanere, har raskt gitt gjenlyd over hele verden. Det fra mennesker som er opptatt av urettferdighet i hudfargenes navn.

Det skal ikke være slik at mennesker med annen hudfarge enn den hvite skal måtte risikere i større grad å bli mistenkeliggjort, og/eller å få dobbelstraff – uavhengig av hvor vedkommende måtte bo eller oppholde seg. Vil denne sterke mobiliseringen mot rasediskriminering verden har vært vitne til de siste ukene, markere et vendepunkt i kampen for rettferdighet og likebehandling av alle mennesker – uansett hudfarge?

Bruno Delatre
Verdensborger