Det finnes mange teorier om hvilken vintype som passer best til klassikeren pasta carbonara. For å støtte opp grunnmuren i måltidet holder jeg meg uansett i Italia denne gangen, for øvrig kan både rødt og hvitt passe godt.

Når noen går for hvitvin, skyldes det gjerne rettens markante innslag av egg. Det kan nemlig være litt vrient å kombinere egg og rødvin.

Samtidig er det rikelig med umami og protein fra osten og baconet her, noe som favoriserer rødvin. Erfaringsmessig er kombinasjonen av egg og parmesan helt uproblematisk for en saftig ungdommelig sangiovese, barbera eller dolcetto, så jeg bruker ofte en av disse rødvinene til retten.

På denne årstiden frister det likevel litt ekstra å utforske hvitvinskombinasjonen. Og er hvitvinen ungdommelig og velbalansert, med frisk syre og god konsentrasjon, er vi på rett vei. Både parmesanen og eggene vil like selskapet. Bacon/pancetta trives med både rødt og hvitt, og er slik sett med på det meste.

Vinen jeg har valgt ut, er Rolet Savagnin Ouille 2020 (varenummer 11386801, bestillingsutvalget, kr 295,00). Druen Savagnin er en lokal sort fra den trendy regionen Jura, med en særpreget smak det er verdt å bli kjent med.

Vinen er syrlig nok til å rense opp etter fettet i maten, og konsentrert og strukturert nok til å matche rettens vekt. Aromamessig har den dessuten en karakter som kler både parmesan og bacon/pancetta, så her er helheten ivaretatt.

Enten du åpner flasken i dag eller lagrer den i noen år, vil denne vinen være et godt kjøp og en god introduksjon til en spennende drue.