(Nettavisen): Om ikke så altfor lenge sparkes den 18. sesongen av «Farmen» i gang på TV 2, der 14 nye deltakere reiser 100 år tilbake i tid for å kjempe for tilværelsen på realitygården.

I år som tidligere er det en unik samling mennesker som flytter inn på den populære TV-gården, og seerne får bli kjent med mennesker med ulike bakgrunner, livssyn, yrker og personligheter i løpet av TV-høsten. Dette er deltakerne:

Dan-Håvard Johnsen (54)

Fra: Lyngseidet
Yrke: Ordfører
Sivilstatus: Gift

– Jeg er jo fullstendig klar over at med det stuntet her så setter jeg den politiske karrieren på vent. Jeg gir vel et signal om at det politiske kanskje ikke er det jeg ønsker mest å gjøre. Jeg er klar over at dette krasjer med en del og gi noen utfordringer, forteller Dan-Håvard Johnsen til Nettavisen.

Johnsen er ordfører i Lyngen kommune i Troms, og forlater nå sine politiske plikter til fordel for «Farmen».

Det tror han vil få blandede reaksjoner.

– Noen vil selvfølgelig riste på hodet og bli oppgitt, mens andre vil heie og synes det er dritkult, erkjenner ordføreren.

Likevel er 54-åringen klar på at det blir en opplevelse uten like, og han ser frem til å sette et eksempel for barna sine med TV-deltakelsen. For selv om ikke alle kanskje er enige i avgjørelsen hans, er det viktig for Johnsen å gå sin egen vei.

– For meg betyr det mye å vise ungene mine at man ikke skal la seg styre av hva andre mener.

– Det er klart at som en offentlig person har jeg vært mye omtalt og diskutert, og det får jo ungene mine med seg. Det er ganske tøft å være barn av en offentlig person, men jeg går min vei – uavhengig av hva andre mener, sier han bestemt.

Samtidig legger han ikke skjul på at det blir deilig å legge fra seg ordførerkjedet en periode.

– Jeg gleder meg til å være helt utilgjengelig. Jeg har vært ordfører i sju år, og vært pålogget 24 timer i døgnet. Så det blir fantastisk å være helt utilgjengelig. Den eneste ulempen er at det gjelder for familien også – men det får vi bare tåle.

Ordførerrollen har han heller ingen planer om å ta med seg inn på realitygården.

– Jeg håper jeg blir den samlende figuren, en litt sånn faderlig person som folk kan komme til hvis det er noe. Jeg har en intensjon om å være en varm og raus person i det huset. Jeg kan være ganske kompromissløs i politikken, men kona har sagt at det må jeg legge fra meg. Det er en marsjordre hjemmefra: Ikke vær ordfører på gården, ler han.

Erlend Indergaard (53)

Fra: Kristiansund
Yrke: Pastor
Sivilstatus: Gift

En annen som forlater en jobb som en relativt synlig person i lokalsamfunnet for å delta i årets sesong av «Farmen», er pastor for pinsemenigheten i Trondheim, Erlend Indergaard.

Han kan overfor Nettavisen avsløre at en tidligere «Farmen kjendis»-deltaker hadde en finger med i spillet hva gjelder å få ham på TV-skjermen. Vebjørn Selbekk (53), som deltok i fjorårets kjendisversjon av «Farmen», var nemlig med på det.

– Han sier at «Farmen» er det artigste han har gjort, forteller pastoren om Selbekks klare oppfordring.

Videre kan Ingergaard fortelle at han har fått noen gode råd fra sin gode venn før deltakelsen.

– Vebjørn har «groomet» meg skikkelig, og fortalt meg litt hva det går ut på. Jeg er jo en annen type enn han, og må være meg selv. Jeg må jo være med med min personlighet, også tror jeg det beste rådet han har gitt meg for min del er å ligge litt lavt i terrenget. Vi får se om jeg klarer det, ler han.

53-åringen legger imidlertid ikke skjul på at det blir hardt å forlate sitt vanlige liv for «Farmen».

– Det tøffeste blir å være borte fra kona. Vi har jo aldri vært så lenge fra hverandre. Når man har vært gift såpass lenge så er man så avhengig av hverandre, så det blir spennende å oppleve det, sier Indergaard – som har vært gift i hele 31 år.

Utfordrende blir det også uten enkelte personlige eiendeler.

– Jeg lurer på om jeg får ha med meg bibelen min. Det har ikke produksjonen funnet ut av ennå. De er jo ganske strenge, men jeg håper jeg får den med meg. Det er sikkert en der inne, men bibelen er jo noe eget. Så vi får se, sier han.

Hanne Mathea Friis (22)

Fra: Jøa
Yrke: Danser
Sivilstatus: Singel

22 år gamle Hanne Mathea Friis legger ikke skjul på at hun er med på «Farmen» med ett mål: Hun skal vinne.

– Jeg skal ta med meg den premien hjem igjen, for å si det sånn. Så jeg går inn for å vinne, sier hun til Nettavisen, før hun legger til at hun ikke har lagt noen taktikk for hvordan hun skal nå målet hun har satt seg før realityinnspillingen.

– Jeg har ingen taktikk eller strategi, men jeg tenker jeg må spille på personligheten og karismaen min, ler hun.

22-åringen har nemlig godt humør, og ser for seg at hun fort kan bli «klovnen» i årets «Farmen»-gjeng:

– Jeg tror fort jeg kan bli den som tuller litt. Kanskje litt den klumsete og klovnete som letter på stemningen. Man trenger noen som kan få folk til å le – og det kan fort bli meg.

Men selv om hun ikke har noen klar strategi for å nå helt til topps, har Friis forberedt seg godt før avreise.

– Jeg har øvd på de tvekampene jeg har kunnet øve på, som øksekast. Og saging. Også har jeg prøvd å lese meg opp på alt mulig, men det er jo vanskelig å vite hva som kommer. Men jeg har lest meg opp på mye rart, jeg har virkelig gått «all in».

Ivana Mirić (28)

Fra: Sandefjord
Yrke: Account Manager
Sivilstatus: Singel

28 år gamle Ivana Mirić har i likhet med Friis mål om å vinne – men hun har også et annet mål med TV-deltakelsen.

– Jeg har to mål. Det ene er å vinne, og det andre er at det ikke skal bli noe slakting på gården, sier Mirić til Nettavisen.

28-åringen har nemlig ikke spist kjøtt på ni år, og legger ikke skjul på at hun misliker slaktingen hvert år.

– Jeg gruer meg veldig til det, jeg tror det blir helt forferdelig. Jeg er nesten helt på gråten bare jeg tenker på det, det blir veldig tøft, sier hun om det som potensielt vil skje dersom hun ikke når målet sitt om at slaktingen uteblir.

– Jeg vet at det er såpass langt tilbake i tid, og at det finnes argumenter som at man var mer avhengig av kjøtt den gang enn vi er i dag, men for min del føles det ikke riktig å ta livet av et dyr. Ting har forandret seg, og man kan ikke sammenlikne i dag med 100 år tilbake, legger 28-åringen til.

Mirić ønsker derfor å være dyrenes stemme på gården.

– Det er snakk om ett dyr, og jeg synes ikke det er verdt det, for det er et valg vi kan ta. Og det er mord. Så jeg skal være dyrenes beste venn og deres stemme, det blir min sak. Og jeg skal kjempe for min kampsak når det kommer, fastslår hun.

Utover slaktingen gleder hun seg imidlertid stort.

– Det har vært en barndomsdrøm for meg å være med på «Farmen». Jeg har tenkt på det i mange år, så da var det bare å kaste seg på ballen. Jeg tenkte at i år er det min tur, også gikk det. Nå kribler det skikkelig i magen, deler hun fornøyd.

Benjamin Lien (32)

Fra: Robertsfoss
Yrke: Assistent / freelancer
Sivilstatus: Gift

Også Benjamin Lien har drømt om å være med på «Farmen» i mange år, forteller han til Nettavisen:

– Dette har vært en drøm siden jeg var liten. Jeg husker at jeg satt foran TV-en i 2001 da Gaute vant, og siden har drømmen bare blitt større etter hvert som jeg har blitt eldre og fått interesser som passer godt med «Farmen»-konseptet.

– Så nå er jeg spent, gira og klar, jubler 32-åringen fornøyd.

Lien har selv mye erfaring med håndtverkarbeid, og han driver også et gårdsbruk sammen med ektemannen der de har flere dyr. Med andre ord er han forberedt på oppholdet.

– Livet mitt er jo en forberedelse i seg selv. Og viljen er veldig sterk, sier Lien, som imidlertid ikke legger skjul på at han kommer til å savne spesielt to ting fra livet hjemme.

– Mannen og hunden min blir det verste. De andre dyrene vi har hjemme får jeg jo kompensasjon for på gården, men det blir tøft å være borte fra mannen og hunden, sier 32-åringen.

Tapte kampen om kundene i Elverum: Fire krav etter Mudo-konkursen

Og hvis savnet kommer krypende og blir for stort, må han bli værende. Han har nemlig fått klar beskjed hjemmefra.

– Jeg har fått beskjed av mannen om ikke å komme hjem før jeg har vunnet, så det må jeg prøve å få til. Også har han sagt at jeg ikke får lov til å komme hjem før jeg passer inn i bunaden igjen. For koronaen har gjort sitt med kroppen min.

Henrik Eijsink (26)

Fra: Ås
Yrke: Softwareutvikler
Sivilstatus: Singel

26 år gamle Henrik Eijsink har i motsetning til flere av de andre deltakerne svært lite erfaring med dyr. Han er nemlig redd for dem, og håper «Farmen» kan kurere frykten hans.

– Jeg er litt ukomfortabel med dyr. Eller redd, som det også heter. Så jeg håper å få litt eksponeringsterapi og bli litt bedre med dyr. Spesielt store. Jo større jo skumlere, sier han.

– Jeg synes det er litt flaut, og sånn sett er det kanskje litt rart å skulle kureres på TV. Men det kan bli litt gøy, også. Nå skal jeg kureres og bli komfortabel, legger Henrik Ejsink til.

Eksponeringsterapien er imidlertid ikke den eneste grunnen til at 26-åringen meldte seg på.

– Jeg har lyst på et eventyr. Jeg er glad i håndtverk og det å bygge og lage ting. Men jeg er softwareutvikler, og får ikke tid til å gjøre så mye av det i hverdagen. Så jeg tenker dette er en god mulighet til å gjøre mer av det, i tillegg til ting jeg ikke får gjort ellers. Det er ikke alle som har en smie i boden, liksom. Så det blir spennende å få prøve ut det, forteller han.

Einar Lund (21)

Fra: Jordet
Yrke: Bonde
Sivilstatus: Singel

21 år gamle Einar Lund har de siste fem årene jobbet som bonde, og bytter nå sin egen gård ut med «Farmen»-gården.

Likevel vil han ikke si at han har noen fordel av den grunn.

– Min bondekunnskap er ikke den største. Jeg kan det grunnleggende om husdyr, sau og ku, også kan jeg jo slå litt gress. Men ellers er jeg ingen dyktig bonde, mener Lund.

– Men fordelen er vel at jeg trives veldig godt med dyr og på gård, så på «Farmen» er jeg jo i mitt rette element. Også er jeg veldig glad i folk, så den kombinasjonen her er perfekt for meg. Så jeg kommer til et element jeg trives i, og kommer nok ikke til å savne noe særlig hjemmefra. Så lenge jeg har dyr og folk rundt meg så trives jeg godt, legger 21-åringen til.

Han har i likhet med flere av de andre et mål om å vinne.

– Jeg er veldig redd for å drite meg ut, så jeg vil ikke sitte her og si at jeg går inn for å vinne. Men jeg gjør jo det. Det vil jeg gjøre ved å være positiv, arbeidsom og glad i folka, sier Lund.

Dagny Vartdal (50)

Fra Hareid
Yrke: Begravelsesagent
S
ivilstatus: Gift

Dagny Vartdal fra Hareid har også gårdserfaring, selv om det er noen år siden hun vokste opp på et gårdsbruk.

– Vi hadde sau, hest og litt griser, og faren min drev et stort hønseri. Også gikk jeg på Landbruksskolen i et par år og jobbet litt som avløser. Men nå er jeg 50 år gammel, og dette er jo 30 år siden. Men det er klart jeg har litt erfaring, for jeg har jo vokst opp med dette. Så det er nok en styrke, sier hun.

Videre forteller Vartdal at hun har lurt på om det er smart å fortelle de andre «Farmen»-deltakerne om erfaringene sine eller ikke, men at hun har landet på at det er viktigere for henne å passe på dyrene enn å holde kunnskapen sin skjult.

– Jeg er glad i dyr, og har kommet frem til at det er viktig at dyrene der inne får god behandling. Så det at jeg har dyreerfaring vil jeg ikke holde skjult. Jeg vil helle være nær dyrene enn å la noen andre gjøre det og irritere meg over hvordan de gjør det. For sånne ting er viktig. Alle dyr skal ha godt stell – og det skal de få, fastslår «Farmen»-deltakeren, som kan avsløre at hun er godt forberedt også på mye annet:

– Jeg har kastet litt øks. Vi fant fire økser og tok et par turer ut i skogen. Også har jeg testet litt slegge. Men det er klart at når man kommer inn der og skal i kamp så er jeg ikke helt sikker på om de forberedelsene har noe særlig nytte, ler hun.

Lasse Fredheim (26)

Fra: Haugesund
Yrke: Kommunikasjonsrådgiver
Sivilstatus: Singel

Lasse Fredheim har meldt seg på «Farmen» fordi dette er det perfekte tidspunktet å gjøre noe sånt på.

– Jeg vil ha en liten pause fra 2022 og få en litt forlenget sommerferie. Det virker deilig å kaste fra seg mobilen. Jeg er 26 år, singel og har lite forpliktelser. Så er det en gang jeg skal være med, så er det nå, sier han til Nettavisen, før han kan avsløre litt utradisjonelle forberedelser til TV-oppholdet.

– Jeg har forberedt meg ved å dra på en god og lang guttetur, så jeg har fått mye lykke i kroppen, mye tysk øl og et par gode råd fra kompisene mine. De har bedt meg vær snill, ydmyk og ikke begynne å krangle etter dag én, ler Fredheim.

26-åringen erkjenner nemlig at han fort kan havne i konflikt.

– Jeg er fanatisk opptatt av å bli likt, så jeg håper jeg kommer overens med folk og ikke begynner å krangle. Men hvis det oppstår en konflikt kan det godt være jeg hopper inn og prøver å være helten. Og da kan jeg krangle så busta fyker, så vi får jo se hvordan det går, sier han til Nettavisen.

Selv om han selv sier han trenger en pause fra 2022 legger han ikke skjul på at han kommer til å savne mye hjemmefra.

– Jeg kommer til å savne øl, festing, kompisene mine, muligheten til å sjekke damer, fotballaget jeg trener. Jeg kommer til å savne å være med folk jeg har valgt å være sammen med. For her er det jo TV 2 som har valgt hvem jeg skal tilbringe all tiden min med, og det kan bli spennende.

Maymona Mohamed (25)

Fra: Oslo
Yrke: Daglig leder
Sivilstatus: Singel

Maymona Mohamed forteller til Nettavisen at hun har meldt seg på «Farmen» for å kvitte seg med enkelte uvaner.

– Målet mitt er å ikke være lat lenger. Jeg har blitt lat med årene med så mye ny teknologi. Foodora, Uber... Jeg tar enkle snarveier, jeg elsker snarveier, fastslår hun og ler godt.

– Men jeg skal ikke være noe lat inne på «Farmen». Jeg skal gi alt, legger 25-åringen til.

For i tillegg til å kvitte seg med hverdagssnarveiene vil også Mohamed vinne, til tross for at hun mangler erfaring.

– Jeg har absolutt null erfaring. Jeg er ordentlig Oslo-jente, litt bortskjemt. Så det blir en utfordring, men jeg tror jeg skal klare det. Jeg tar det som det kommer. Men jeg har for eksempel aldri vært borti en øks. Så jeg gleder meg, sier hun.

Også disse fire skal være med på «Farmen» på TV 2 i høst:

Stine Engen (42)

Fra: Asker
Yrke: Hotelldirektør
Sivilstatus: Gift

Hashar Aziz (34)

Fra: Kongsberg
Yrke: Politi
Sivilstatus: Singel

Andrea Rosli (24)

Fra: Oslo
Yrke: Student
Sivilstatus: Singel

Bente Rabba (54)

Fra: Røldal
Yrke: Terapeut og coach
Sivilstatus: I et forhold