– En får en kontinental følelse, sier en glad Kai Hansen hos Kai & Mattis.
Kommunen lemper på reglene for å hjelpe utestedene gjennom koronakrisen.
Nå får serveringsstedene bruke mer av gågata, og slipper gjerder i forbindelse med alkoholsalg.
Årsak: Folk må holde avstand på grunn av smitteverntiltak.
–Bra for sentrum
Mandag fikk Hansen beskjeden han har ventet lenge på:
– Kommunen sa: Fjern gjerdet. Samtidig fikk vi beskjed om at vi kunne servere alkohol uten gjerde, og da ble det straks mye mer luftigere og finere. Men vi må ha lengre avstand mellom bordene.
– Hva slags følelse gir den nye ordningen, vil du si?
– Tankene går nedover i Europa, der det er mye av slike fortausrestauranter, uten at det oppstår noen problemer. Det er jo fantastisk, sier Hansen.
Sentrumskoordinator Anne Dobloug liker også det hun ser, der hun skuer utover folk som sitter under parasoller i gågata i Hamar:
– Fuglen kvitrer og folk koser seg. Dette er et godt trivselstiltak og bra for sentrum.
Leder for bydrift, Kari Reistad, forteller at tiltakene er kommet på plass på grunn av smittevernhensyn:
– Uteserveringene har fått krav om større plass mellom bordene, og da sliter de med den plassen de har fått tildelt til uteservering.
Victoriahaven fikk først lempet på restriksjonene. De fikk bruke plenen utenfor restauranten til sin servering.
Pizzanini fikk deretter også lov til å etablere uteservering.
– Også har vi fått med oss at Kai & Mattis ønsker seg en større plass. Da besluttet vi å se på om vi kunne bruke gågata på en annen måte enn før. Gågata i Hamar er jo på et vis en ubenyttet perle, forteller Reistad.
Det er i dag forbudt med varelevering og annen transport i gågata etter klokka 11.
– Sånt sett er gågata fri for all trafikk på ettermiddagen i teorien. Det gir oss muligheten til å benytte midtarealet. Så i sommer gir vi «koronatillatelse» til at man sprer seg litt ut i gågata.
Men helt fritt fram blir det ikke.
– Vi må fortsatt ivareta kravene om universell utforming. Svaksynte og rullestolbrukere skal fortsatt kunne komme seg fram i gågata. Uten hindringer. Også må de stedene som får utvidet areal søke om skjenkebevilling for det nye arealet, sier Reistad,
Hun lover imidlertid hurtigsaksbehandling.
– Jeg tror Kai & Mattis fikk svar på sin søknad i løpet av timer.
Andre steder som har fått utvidet areal er Poppes, som får vokse utover fortauet ved Triangelparken.
Heim får benytte mer av Østre Torg. Steak House har også fått lov til å utvide sin servering.

Pizzanini: – Endelig får også vi lov til servere utendørs
Mer fleksible
Rigide regler om inngjerdinger i forbindelse med skjenking av alkohol blir midlertidig satt til side.
Guro Vestvik, som er byutvikler i Hamar kommune, synes det kan være befriende:
– Vi må legge til rette for at uterestaurantene skal fungere i bylivet. Nå har vi jobbet i et og et halvt år med et prosjekt rundt det å skape mer åpne møteplasser.
– Vi satt på noen gamle føringer rundt gjerder og hvordan de skal se ut, men det har ikke alltid blitt slik vi har tenkt de skal være. Hvis vi kan finne nye måter for avgrensninger, samtidig som at man kan ivareta skjenkebevillingens krav, så er det hyggeligere for bylivet at ting ikke er lukket og stengt. For slikt skaper bare barrierer.
– Vi har jobbet mye med møblering som skaper en god og naturlig avgrensning. Så kan man teste litt og se om tiltakene denne spesielle sommeren er noe for framtiden. Det viktigste for oss er å skape et godt byliv, sier Vestvik.
Dermed kan koronatiltaket bli permanent, om det blir en suksess for brukere og utelivsbedrifter.