Gå til sidens hovedinnhold

Hamar-mann (24) erkjenner å ha drept Galina Sandeva

Artikkelen er over 5 år gammel

Den 24 år gamle Hamar-mannen som er siktet for å ha drept Galina Sandeva (28), innrømmer drapet. Onsdag ble han varetektsfengslet i fire uker.

(Hamar Dagblad)

– Han har erkjent drapet, og vi mener at det er begått med kniv. Ellers ønsker jeg ikke å kommentere detaljer om drapshandlingen, bortsett fra at det er brutalt, sier politiadvokat Tina Bjarkø Helleland i Oslo politidistrikt til NTB.

Tirsdag sa siktedes forsvarer, advokat Joar Berg Henjum, at hans klient ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen som lyder på forsettlig drap. Han fastholdt dette standpunktet onsdag.

– Jeg har pekt på grunner til at man nekter straffskyld. En person kan få det rådet hvis for eksempel vedkommende ut fra egen oppfatning forsto situasjonen som farlig. Han kan også få det samme rådet hvis vedkommende har en tilstand som gjør at han ikke er tilregnelig, sa advokaten utenfor rettssalen i Oslo tinghus onsdag.

Sandeva ble funnet død i bilen sin på Bispekaia i Bjørvika 17. desember. Hun ble sannsynligvis drept dagen før.

LES OGSÅ: Slik levde Hamar-mannen etter drapet og - Hamar-mann (24) siktet for Galina-drapet

Fengslet i fire uker

Oslo tingrett besluttet onsdag å varetektsfengsle 24-åringen i fire uker. Fengslingen skal skje under besøksforbud, og under isolasjon med medieforbud de to første ukene.

Politiet fikk medhold i at fengslingsmøtet skulle holdes bak lukkede dører. Tingrettsdommer Elisabeth J. Ramstad begrunnet avgjørelsen med faren for bevisforspillelse og påvirkning av vitner.

Siktede kom inn i rettssalen etter at spørsmålet om lukkede dører var ferdigbehandlet.

– Vi har startet innledende avhør som ikke er ferdigstilt der det er gitt en fri forklaring. Når det er ferdig og gjennomlest, vil vi gjennomføre ytterligere avhør hvor vi konfronterer ham med opplysninger vi har i saken, sier Helleland.

Politiadvokaten legger til at det fortsatt pågår en omfattende etterforskning, både opp mot motivet, vitneavhør og analyser av materialet som er innhentet.

Spørsmål om tilregnelighet

Onsdag kom spørsmålet om tilregnelighet opp.

– I en så brutal drapssak som dette er det naturlig å undersøke siktedes helse. Vi har gjennomført en foreløpig rettspsykiatrisk undersøkelse av ham som vi ikke har fått svar på ennå. Når vi har fått det, vil vi ta stilling til om det skal oppnevnes to sakkyndige som kan gjennomføre en fullstendig psykiatrisk undersøkelse, sier Helleland.

24-åringens forsvarer peker på noe av det samme.

– I mange alvorlige saker er det naturlig også å vurdere spørsmålet om tilregnelighet, sier han. Advokaten ønsker ikke å si noe om hvordan siktede har det.

– Han har tidligere sagt at han er lei seg for det som har skjedd og har ønsket å forklare seg om sin tilknytning til denne saken og det som skjedde. Politiet har gitt uttrykk for at de ikke er på jakt etter andre gjerningspersoner, sier Berg Henjum.

Fakta om drapet på Galina Sandeva

Galina Sandeva (28) fra Bulgaria ble funnet drept i bilen sin på Bispekaia i Bjørvika i Oslo 17. desember i fjor. Hun tilhørte prostitusjonsmiljøet i hovedstaden.

Politiet mottok i tiden etter drapet en rekke tips fra publikum. Etterforskningen pågikk for fullt gjennom jule- og nyttårshelgen, og mandag 4. januar ble en 24 år gammel mann pågrepet og siktet for forsettlig drap.

24-åringen er bosatt i Oslo og opprinnelig fra østlandsområdet. Han er lite kjent av politiet fra før.

Onsdag 6. januar ble han fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Samme dag sa politiet at han har innrømmet å ha drept 28-åringen med kniv. 24-åringen erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen.