Gå til sidens hovedinnhold

– Du reiser på 3. klasse. Du må sitte på trebenker, og det kan bli kaldt i vognene!

Du må kle deg godt, hvis du skal reise med dette spesielle toget i helga.

– Her tilbyr vi samme standard som for 150 år siden, det vil si trebenker i kupeer på 3. klasse. Det kan bli kaldt i vognene, så de som skal være med, bør så absolutt kle seg etter været, påpeker Mette Larsen, markeds- og arrangementsansvarlig ved Norsk Jernbanemuseum. Lørdag inviterer hun til en spesiell togtur mellom Hamar og Elverum.

– Vi er glade for at verden nå normaliserer seg, og at det er mulig å kjøre togturer med våre veterantog igjen. Først ut er Karettoget med lokomotivet Caroline, som lørdag kjører tur-retur Hamar-Elverum, opplyser hun.

I år er det 25 år siden Karettoget var ferdig restaurert og ble satt i drift, og det er 160 år siden lokomotiv nr. 17, Caroline, kom til Norge og Kongsvingerbanen! Derfor benytter vi anledningen før det blir vinter til å markere disse jubileene. Det gjør vi ved å kjøre en nostalgisk tur med Karettoget på lørdag, sier Larsen.

Toget går fra Hamar klokka 10.25 med avgang fra Løten klokka 11.10 og ankomst i Elverum klokka 11.30. Toget returnerer fra Elverum klokka 13.30 med avgang fra Løten klokka 14.40 og ankomst Hamar klokka 15.02.

Toget eies og driftes av Norsk Jernbanemuseum i Hamar, som nå er den eneste togoperatøren i Norge som opererer veterantog på det norske jernbanenettet.

Det historiske toget er et av verdens eldste, mest komplette og kjørbare veterantog. Vognmateriellet er av «karettypen», det vil si uten gjennomgang mellom vognene og uten gjennomgang mellom kupeene. Med unntak av 2. klassevognen med 24 seter, er alle setene trebenker. Med lokomotivet, en godsvogn og alle seks personvognene er toget cirka 70 meter langt og har totalt 274 seter. Toget har en maksfart på 50 kilometer i timen.

Kommentarer til denne saken