Gå til sidens hovedinnhold

Dumt å sitte stille i båten i storm

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Ordfører Lillian Skjærvik (Ap) i Elverum og flere av politikerkollegaene hennes, mener det ikke har noen hensikt å ta til motmæle når kommunen og kommunens byråkrater blir offentlig hetset på sosiale medier for å gjøre jobben sin.

Den jobben ordføreren selv og de andre demokratisk valgte politikerne våre, har satt dem til å utføre. Som å se til at skiltreglene kommunepolitikerne har vedtatt blir fulgt. Hvilken annen arbeidsgiver kan tillate seg å sitte rolig i båten og se sine ansatte bli mobbet fordi de gjør jobben slik det er bestemt den skal gjøres?

Du kommer ingen veg med å gå inn i en sånn dialog, sier ordføreren. Den typen diskusjoner er det unaturlig å være med i, sier Høyres gruppeleder Sætre. Men, ansvaret for debattnivået på sosiale medier er det flere som må ta. Blant annet media. I vår iver etter å få folk inn i spaltene, brukes sosiale medier aktivt. Linker til artikler som ligger bak betalingsmurer blir servert på for eksempel Facebook. Gjerne utstyrt med titler som har til hensikt å lokke, ikke informere.

Saken som ble omtalt i lørdagsavisa om skiltingen ved Meca, ble av Østlendingen delt på Facebook med tittelen «Dette bildet i Østlendingen avslørte at skiltene var satt opp uten tillatelse». Det satte fyr på kommentarfeltet.

Problemet er selvsagt at mange kaster seg på uten å bry seg med å lese den opprinnelige saken eller sette seg inn i problemstillingene. Mener sterkt og bastant i hytt og pine om den aktuelle saken, gjerne om helt andre saker også. Påstår, antyder og gjetter. Sprer ondsinnet nonsens.

Ønsker vi å bruke sosiale medier til vettug meningsytring, må fakta presenteres og respekteres. Når dette ikke skjer, må vi forsøke å endre og vi må si fra når det skjer.

Å sitte stille i båten og satse på at det går over er ingen løsning.

Kommentarer til denne saken