Ber folk utvise forsiktighet i småviltjakta: Har registrert 14 tilfeller av harepest hos mennesker på Tynset

VED AURSUNDEN: Hans Iver Kojedal forteller at Joachim Salvesen tok dette bildet av en død hare ved Aursunden tidligere i år.

VED AURSUNDEN: Hans Iver Kojedal forteller at Joachim Salvesen tok dette bildet av en død hare ved Aursunden tidligere i år. Foto:

Fungerende smittevernlege i Tynset kommune, Ove Ingebrigtsvoll Feragen, ber jegere og folk som ferdes i skogen om fortsatt å utvise forsiktighet ved håndtering av døde harer og smågnagere.

DEL

–Som kjent har vi hatt tilfeller av harepest i regionen i sommer. Det er fortsatt stor forekomst av harepest, vi har pr. nå 14 registrerte tilfeller hos mennesker på Tynset, meddeler Feragen.

Jaktstart for bla. hare og rype starter 10. september og legen minner nå folk som ferdes i skogen om at harepest smitter fra syke dyr til mennesker og fra kontaminerte vannkilder og fra ekskrementer fra dyr.

– Det er derfor, som tidligere i sommer, viktig å utvise stor varsomhet ved bruk av vann fra åpne vannkilder. Om dette skal brukes må det kokes, minner legen på.

I forbindelse med jakta kan jegere komme over syke harer. De som viser tegn på sykdom må ikke slaktebehandles.

– Sykdomstegn man oftest ser hos harer som er syke er at de går tregt i los, samt kan ha unormal oppførsel. Ved slakt av harer som er skutt under jakt, og som virker friske, bør man bruke engangshansker for å beskytte seg mot eventuell smitte, oppfordrer Feragen.

Symptomer på harepest

Harepest opptrer i flere former avhengig av smittemåten

  • Ved smitte via drikkevann er de vanligste symptomene forstørrede lymfeknuter på halsen.
  • Ved direkte kontakt med smittede dyr er det vanligst å få betente sår på hendene.
  • Innpusting av støv med tularemibakterier kan gi lungebetennelse.

Smittedosen er veldig lav, som betyr at det skal få bakterier til for å bli infisert.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Artikkeltags