Gå til sidens hovedinnhold

– Hva er vitsen med å ha et dyrepoliti? Det er bare en tabloid løsning

Artikkelen er over 3 år gammel

Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag, skjønner ikke vitsen med dyrepoliti samtidig som det skjæres kraftig ned på budsjettet til Mattilsynet. – Dyrepoliti er en tabloid løsning. Å styrke Mattilsynet gir mer dyrevelferd for pengene, sier han.

Budsjettforliket mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre innebærer kraftige kutt i Mattilsynets budsjett samtidig som det skal opprettes dyrepoliti både i Innlandet politidistrikt og Vest politidistrikt. Stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp) mener dyrepoliti-bevilgningen er en stor seier for Hedmark og Oppland.

– I utgangspunktet var det Innlandet politidistrikt og Finnmark politidistrikt som var tiltenkt dyrepolitiet. Til slutt sto Innlandet politidistrikt og Vest politidistrikt igjen. Målet er at dette skal bli en landsdekkende ordning, uttaler Johnsen, som sier det er sukkeravgiften som sørger for inndekningen.

– En tabloid løsning

Like begeistret er ikke Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag.

– Mens det opprettes dyrepoliti, kuttes budsjettene til Mattilsynet kraftig. Det er jo i Mattilsynet fagkompetansen med hensyn til dyrevelferd ligger. Et dyrepoliti er helt avhengig av at Mattilsynet er velfungerende. Jeg skjønner ikke vitsen med dyrepoliti så lenge Mattilsynet svekkes. Det er en tabloid løsning. Det gir mer dyrevelferd for pengene å styrke Mattilsynet, påpeker Aas-Eng.

Les også

Innlandet får dyrepoliti

 

Hardt ut mot Mattilsynet-kutt

En annen organisasjon, Norsk Tjenestemannslag (NTL), har gått hardt ut mot kuttene i Mattilsynet. I en pressemelding retter NTL oppmerksomheten mot at Høyre, KrF, Frp og Venstre har blitt enige om et ytterligere kutt på 25 millioner til Mattilsynet.

– Det vil medføre 65 millioner lavere budsjett i 2018, noe som vil få dramatiske konsekvenser for Mattilsynets samfunnsoppdrag. NTL frykter at satsingen på dyrepoliti blir svekket. De siste årene har det vært en rekke store dyremishandlingssaker og dyretragedier. Regjeringen sier de vil satse på dyrepoliti, men kuttene vil føre til at Mattilsynet mangler ressurser til å følge opp med faglig kompetanse. Dette er ofte krevende oppgaver å følge opp og krever store ressurser. Regjeringen uttalte satsing på dyrepoliti kan derfor bli innholdsløs, heter det i pressemeldingen.

Les også

– Har dere laget et parti for frustrerte eks-Frp-ere? – Nei, vi er for alle!

 

– Viktig å styrke dyrs vern

Organisasjonen NOAH – for dyrs rettigheter mener det er bra at det opprettes dyrepoliti i Innlandet.

– NOAH ser veldig positivt på at Innlandet nå får egen avdeling for dyrekriminalitet. Det er svært viktig å styrke dyrs vern, både dyr i kommersiell produksjon, familiedyr og ikke minst ville dyr, som ofte er ofre for mishandling med lav oppdagelsesrisiko. NOAH er glade for at regjeringen ser at behovet for dyrepoliti er stort over hele landet, og at de følger opp med flere avdelinger fortløpende. Vold mot dyr og vold mot mennesker henger sammen, og ved å ta vold mot dyr på alvor, får vi et tryggere samfunn for alle, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH – for dyrs rettigheter.

Det er foreløpig uklart hvor dyrepolitienheten i Innlandet skal ligge eller hvor stor den blir.

– Politiet i Innlandet avventer foreløpig mer informasjon fra Justisdepartementet om etablering av dyrepoliti. Vi regner med å ha mer informasjon om dette i midten av desember, opplyser kommunikasjonsrådgiver Hanne Stine Kind i Innlandet politidistrikt.

Les også

Kattemor og fire unger dumpet i skogen: – Jeg blir forbannet

 

Kommentarer til denne saken