Se hva som dukket opp på viltkameraet til Torstein (47)

Artikkelen er over 1 år gammel

Elg, rådyr og ulv. Felles for samtlige er at de titt og ofte dukker opp på viltkameraer rundt omkring i distriktet, men for Torstein Bårdseng (47) i Elverum er det et annet litt mer uvanlig dyr som har vist seg.

DEL

Tirsdag la han ut et bilde på Facebook-siden «Bilder/observasjoner av rovdyrspor i Hedmark» av en kongeørn som hadde blitt fanget opp på viltkameraet hans.

– Det er faktisk ikke første gang. Jeg er usikker på om det er samme ørn, men den dukket i hvert fall opp både i fjor og en gang tidligere i år, sier Bårdseng til Østlendingen.

Kameraet står plassert i Agålia øst for Starmoen, og observasjoner av vilt på kamera har ifølge 47-åringen blitt en liten hobby for han og datteren.

– Vi tenkte vi skulle forsøke oss på noe nytt, og satte derfor ut et viltkamera. I tillegg til ørn har vi også fanget jerv på kameraet flere ganger, i tillegg til rev, sier Bårdseng med et smil.

Fakta

■ Kongeørn er en fugleart i haukefamilien, og er vår nest største rovfugl etter havørn.

■ Hunnfuglen er størst og har i Norge fått målt et vingespenn på opptil 2,24 meter.

■ I Norge foregår hekkingen fra heitraktene i Agder til Øst-Finnmark. I høyere strøk holder ørnen seg mest i Innlandet, men i Nord-Norge forekommer den også i rene kyststrøk.

■ Bestanden i Norge avtok gjennom mange år, men har siden totalfredningen i 1968 stabilisert seg. I 2002 ble den norske populasjonen anslått til 850–1200 hekkende par, mens den i 2013 ble estimert til 1224–1545 par.

■ Totalbestanden i Europa anslås til 9300–12 300 par.

Kilde: Store norske leksikon

Artikkeltags