Her mister Leslie kontrollen over den løpske hesten, deretter krysser den vegen og dundrer rett inn i naboens hage – med nevøen som passasjer i vogna

LØPSK HEST: Dette kunne ha gått langt verre enn det faktisk gjorde. Til alt hell ble ingen løpt ned, den ukontrollerbare hesten forårsaket ingen trafikkulykke da den krysset vegen. Der braste den inn i hagen til naboen. – Heldigvis gikk det bra med nevøen min. Det var jeg som fikk de største skadene, sier Leslie Goldsack.

LØPSK HEST: Dette kunne ha gått langt verre enn det faktisk gjorde. Til alt hell ble ingen løpt ned, den ukontrollerbare hesten forårsaket ingen trafikkulykke da den krysset vegen. Der braste den inn i hagen til naboen. – Heldigvis gikk det bra med nevøen min. Det var jeg som fikk de største skadene, sier Leslie Goldsack. Foto:

– Når det først gikk galt, kunne det ikke ha gått bedre, sier Leslie Goldsack.

DEL

Sammen med kona Solfrid Bjørge Goldsack driver Leslie Goldsack Hamar gårdsbarnehage.

– Vi driver gårdsbarnehage til daglig. Dette skjedde i forbindelse med en barnedåp i familien for en måneds tid siden. I sammenheng med barnehagedriften har vi drevet med hester i tolv år. De har bare vært snille og greie med barna. Selv de minste barna får sitte på hesten, men jeg går alltid ved siden av og passer på. Hvis dette hadde skjedd i barnehagetiden, ville jeg ha blitt stående igjen med et barn i armene og hesten hadde løpt av gårde alene, understreker Goldsack når han skal fortelle om det som skjedde.

– Så langt, alt vel

Etter tolv år med unger på hesteryggen, ville Goldsack forsøke å kjøre med vogn.

– Tanken var at det skulle være et tilbud for dem som er redde for hesten, forklarer han.

På den måten ville barna fått litt mer avstand til dyret, men samtidig få lære hestene å kjenne.

– Så langt har det vært veldig vellykket, sier han.

Nå er imidlertid vogna lagt ut til salgs. Noe slikt ønsker ikke Goldsack at skal skje igjen. Spesielt ikke med barna som går i barnehagen.

Ø-TV: Se video av hendelsen her

– Når det først gikk galt, kunne det ikke ha gått bedre, sier Leslie Goldsack.

– Hvis noe skjer vil hesten bare stikke av. Det som skjer her er at hesten blir stukket av et insekt. Den vet jo ikke hva som skjer. Derfor vil den bare rømme fra det vonde. Den vil i utgangspunktet bare løpe og løpe til den ikke orker mer, når den reagerer på denne måten. Fluktruta du ser i filmen er laget som en illustrasjon i etterkant, den er ikke filmet med et actionkamera på hesten eller noe der og da. Vrinsket du hører i klippet som viser selve hendelsen er imidlertid veldig reelt og ekte, sier Goldsack.

Dramatisk avslutning på barnedåpen

Så fort den blir stukket av insektet, noe som har blitt dokumentert i etterkant av hendelsen, rømmer hesten ut av gården. Den krysser en bilveg før den stormer inn i hekken og ender i naboens hage.

– Hendelsen fant sted i forbindelse med barnedåpen til mitt første barnebarn. Det er nevøen min som sitter i vogna, forteller han.

– Da hesten løp løpsk forsøkte jeg å stå imot, både på bremsene på vogna og for å dra i tømmene for å styre hesten. Den har alltid lystret mitt minste vink før, men ikke akkurat nå. Som du kan se på videoen, er det et fall på rundt to meter på baksiden av hekken hesten stormet gjennom. Da hesten falt ned på andre siden av hekken, fungerte vogna som en katapult. Vi fikk oss en skikkelig luftetur. Nevøen min satt i utgangspunktet på min venstre side. Jeg fant ham igjen på min høyre, etter at vi hadde landet. Han kom til alt hell uskadet fra det hele. Han ble litt sjokkert, men har heldigvis ikke redd hesten nå, sier Goldsack lettet.

Også hesten kom fra ulykken uten skader.

FIKK EN SMELL: Leslie Goldsack fikk en real smell etter ulykken.

FIKK EN SMELL: Leslie Goldsack fikk en real smell etter ulykken. Foto:

Til alt hell var det ingen i hagen da hesten braste inn gjennom hekken.

– På andre siden av hekken er det både en lekestue og en stor metallstang. Sånn sett landet vi på et veldig gunstig sted. Det hadde vært folk i naboens hage hele dagen. Bare ikke akkurat da det skjedde. De som befant seg i hagen, bare kort tid før hesten kom, hadde kommet seg innendørs, sier Goldsack.

Roser sjukehusene i Innlandet

Etter landingen gikk ferden først til Hamar sjukehus, deretter til Elverum.

– Begge sjukehusene har gjort en kjempejobb for å få skrudd meg sammen, etter at jeg blant annet fikk knust skuldra. Jeg fikk meg nok også en smell i hodet. Det er derfor jeg blør. Årets ferie blir litt annerledes enn først tenkt, fastslår Goldsack.

Selv om hendelsen fant sted utenfor barnehagetiden, understreker han at sikkerheten for de minste alltid står i høysetet.

– Sjansen for at dette skjer er minimal, men når det først skjer tar vi ingen sjanser. Det er snakk om barn. Vi har aldri sett for oss akkurat dette scenarioet. Derfor kvitter vi oss nå med vogna og går sammen med barna og holder i dem. Skulle en hest løpe av gårde, løper den da alene mens ungen blir værende igjen i armene mine, sier han og understreker at han har dialog med foreldrene til barnehagebarna i lys av det som har skjedd.

Dette er imidlertid ikke første gang Leslie Goldsack har befatning med løpske hester. Hadde ikke vært for nettopp akkurat løpske hester, hadde han ikke vært i live i dag.

– Tragisk nok ble min bestefars første kone drept av en løpsk hest. Det var først etter at han traff sin andre kone at min del av familien begynte å ta form, avslutter Goldsack.

Artikkeltags