Gå til sidens hovedinnhold

– Mange går for lite tur med hunden

Artikkelen er over 4 år gammel

Hundeeiere bør gå tur med hunden en time eller to hver dag, mener veterinær. De færreste hunder får så mye trim, viser ny undersøkelse.

Over 60 prosent av hundeeierne svarer at de går mindre enn en time tur med hunden sin hver dag, mens 11 prosent svarer at de ikke går tur med hunden daglig. Det går fram av undersøkelse YouGov har gjort for AniCura Dyresykehus.

Syv prosent går mindre enn ti minutter, mens åtte prosent av hundeeierne går mer enn to timer tur med sin firbente venn hver dag.

Gjelder alle raser

– Alle hunder burde være ute og røre seg én til to timer hver dag. Tur er viktig for alle raser, ikke bare brukshunder, men også såkalte selskapshunder og de helt små miniatyrrasene, sier veterinær Ingvild Blaker ved AniCura Dyresykehus Oslo.

Hvis det er vanskelig å få til, kan man tenke litt alternativt, anbefaler hun.

– Tar man med hunden på jobben, får den en liten ekstra tur på vei til trikken, eller kanskje man sykler med hunden til butikken. En hund som får løpe løs, eller med en langline, får også langt mer ut av en times tur enn en hund som holdes i et kort bånd, sier Blaker.

Når hunden er på tur, får den brukt seg selv på den måten den er skapt for. Gjennom bevegelse får den utløp for energi, og ved å møte andre hunder, lukte, snuse og orientere seg, får den også brukt hodet.  

– Typiske brukshunder, som gjeterhunder, jakthunder og trekkhunder, er skapt for å jobbe store deler av dagen. Men også hunder som er avlet opp til først og fremst å være sosiale, har behov for å røre seg og få stimuli gjennom turer, sier hun.

Kjeder seg

Tonje Hennig er adferdsterapeut og har jobbet med adferdsproblemer hos hund i 15 år. Hun jobber ved AniCura Dyreklinikk Grimstad. Hennig mener det er en klar sammenheng mellom problemadferd hos hund og for lite mosjon og stimuli.

– En hund som er mye alene, og kanskje kjeder seg store deler av dagen, kan fort bli veldig oppfinnsom. Den kan begynne å gnage på møbler, bjeffe på alle typer lyder eller gjøre fra seg inne. Noen kan også få destruktiv adferd som å bite på potene sine eller løpe etter sin egen hale, sier hun.

Men ekstremt mye tur trenger ikke alltid være løsningen for å bedre adferden hos en hund.

– Det å være ute med hunden, enten det er i en park eller i skogen, er en flott måte å være sammen med hunden sin på. Bare sørg for at en aktiv hund også får muligheter for ro og hvile. Nøkkelen til å få en harmonisk hund er å gi den en balansert mengde med mosjon, hjernetrim og nok hvile.

LES OGSÅ: 50–60 hunder i ett privathus – innestengt i bur i 18 timer i døgnet

Overvekt og sykdommer

Tur og mosjon er også helt avgjørende for å unngå overvekt og sykdommer hos hunden.

 – Diabetes, hjerteproblemer, smerter i muskler og skjelett, og vonde ledd er de vanligste sykdommene som skyldes for lite mosjon og overvekt hos hund. I tillegg øker risikoen ved narkose for overvektige hunder, og hunder med korte snuter kan ofte få mer uttalt pustebesvær om de veier for mye, sier Blaker.

Det viser seg at mange hundeeiere bedømmer vekten til sin egen hund feil. En studie utført ved Norges veterinærhøgskole viste at over 25 prosent av hundeeierne som bedømte sin egen hund som normalvektig, faktisk hadde en overvektig hund. Men det finnes håp.

– Jogging, fjellturer og skigåing er klassikere, men det er ingen ting i veien for å ta med seg hunden når man skal ut med skateboard, skøyter eller rulleskøyter. Andre morsomme aktiviteter man kan gjøre med hunden er for eksempel dressur, agility eller sporsøk, litt avhengig av hva slags hund man har. Man trenger ikke mye utstyr, naturen kan brukes både som hinderløype og til søk. Spør veterinæren eller dyrepleieren om råd, anbefaler Blaker.

Kommentarer til denne saken