Åmot sa nei til Eidsiva-fusjonen

KRITISK: Åmot-ordfører Ole Gustav Narud (Sp) er kritisk til den planlagte fusjonen mellom Eidsiva Energi og Hafslund E-CO.

KRITISK: Åmot-ordfører Ole Gustav Narud (Sp) er kritisk til den planlagte fusjonen mellom Eidsiva Energi og Hafslund E-CO. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Åmot kommune har sagt nei til fusjonen mellom Eidsiva Energi og Hafslund E-CO. Kommunen velger også å stå utenfor det nye eierselskapet Innlandet Energi Holding.

DEL

Ordfører Ole Gustav Narud (Sp) opplyser at Åmot kommune går mot fusjonen mellom Eidsiva Energi og Hafslund E-CO. Det ble vedtatt med 16 stemmer i kommunestyret. Høyres to representanter stemte for fusjon.

Åmot går heller ikke inn i Innlandet Energi Holding. Det ble vedtatt med de 10 stemmene til Sp og Frp. Ap, SV og H ønsket å gå inn i holdingselskapet.

Narud, som er svært kritisk til saksbehandlingen i forbindelse med fusjonen, sier at ved å stå utenfor Innlandet Energi Holding vil Åmot oppnå et høyere utbytte enn de kommunene som går inn.

Åmot kommunes eierandel i Eidsiva Energi er kun på 1,189 prosent, noe som ikke er nok til å stoppe fusjonen. Det eneste som kan stoppe den nå, er trolig et nei i Oslo bystyre. Saken skulle behandles der 15. mai, men er utsatt til et av møtene 12. eller 19. juni.

– At Oslo har utsatt sin behandling av saken til juni, viser jo at vi kunne ha brukt mer tid og gått grundigere inn i dette i Hedmark og Oppland, påpeker Narud.

Eidsiva Energi eies av Hedmark og Oppland fylkeskommuner, samt 27 kommuner i de to fylkene. Hamar Energi Holding AS (Hamar kommunes eierselskap) og Hedmark Fylkeskraft AS (Hedmark fylkeskommunes eierselskap) er de to største eierne med 21,8 prosent hver. Meningen er at dagens eiere skal samle sitt eierskap i et nytt selskap, Innlandet Energi Holding. Skal det selges aksjer fra dette selskapet, må 80 prosent av eierne være enige. Det innebærer i praksis en innlåsing av aksjer i dette selskapet. Det blir så godt som umulig å selge aksjer til utenforstående. Derimot kan aksjer selges til andre eierkommuner og fylkeskommunen dersom en kommune skulle ha ønske om å selge seg ut.

I fylkestinget for en tid tilbake fikk konsernsjef Øistein Andresen i Eidsiva Energi spørsmål om hva som skjer hvis ikke alle eierne sier ja til fusjonen.

– Dersom noen av de mindre eierne sier nei, blir de hengende med uten å være part i avtaleverket. Det blir en dødens posisjon uten annen beskyttelse enn aksjeloven, forklarte Andresen.

Artikkeltags