Eidsiva Nett tester ut ny teknologi i Trysil: – Spent på resultatene

For å forbedre leveringssikkerheten og sørge for at antall strømbrudd reduseres i framtida, er Eidsiva Nett engasjert i flere forsknings- og innovasjonsprosjekter som undersøker metoder en kan forbedre strømforsyningen på.

DEL

Eidsiva Nett drifter et strømnett på over 22.000 kilometer, noe som tilsvarer halve jordkloden rundt ekvator.

Selskapets fremste oppgave er å sikre at dette strømnettet forsyner kundene med strøm til enhver tid, men noen ganger kan strømavbrudd skje av ulike årsaker.

Kan melde fra om is og snø på linjen

Eidsiva Nett har i flere år fulgt utviklingen av en ny løsning for sensorer på strømlinjene, som kan gi viktig informasjon om tilstanden til strømnettet.

Denne løsningen har gjennom mange steg blitt til en prototyp gjennom selskapet Heimdall Power AS, og denne prototypen har nå blitt montert og skal testes på en av Eidsiva Netts strømlinjer i Trysil kommune.

– Sensorene har blitt montert på faselinene ved å bruke en arbeidsmetodikk som kalles AUS (Arbeid under spenning), slik at vi unngikk å koble ut strømmen mens prototypen ble montert, sier Brage W. Johansen i Heimdall Power.

De nye sensorene skal kunne detektere når det skjer feil på linjen, og indikere hvor feilen er. På denne måten kan Eidsiva Netts montører komme raskere til feilstedet for å rette feilen, og gjøre avbruddene for kundene så korte som mulig.

– I tillegg kan sensoren melde fra når det er mye snø og is på linjen, som kan være en sikkerhetsrisiko når linjen blir hengende for lavt i terrenget. Den gir også informasjon om hvor mye strøm som går gjennom linjen, slik at vi til enhver tid vet hvor belastet linjene er og kanskje kan unngå avbrudd fordi vi ser risikofaktorene i god tid, sier Espen Andresen, seksjonsleder i Eidsiva Nett.

– Interessant bidrag

Gjennom testene som nå har startet, vil Heimdall Power få erfaringer med hvordan sensoren fungerer i praksis, og eventuelle punkter som må forbedres før sensoren er klar for kommersiell produksjon.

– Eidsiva Nett ser på dette prosjektet som et interessant bidrag til driften av framtidens smarte strømnett, og er spent på erfaringene og resultatene som kommer fra pilottestene, sier Ingrid Nytun Christie, leder for forskning og utvikling i Eidsiva Nett.

Artikkeltags