(Nettavisen): Vår pristest av 69 varer hos Meny og Kiwi viser at supermarkedet Meny er 11 prosent dyrere på sluttsummen.
Se hele prisoversikten lenger ned i saken.
– Dette er positive nyheter, vi vil selvsagt ha lavest mulig priser til forbrukerne. Men så er spørsmålet om forskjellene, slik dette bildet viser, vil vare, sier Olav Kasland, fagdirektør i Forbrukerrådet.
Norgesgruppen eier Meny – Kasland mener prisbildet viser at marginene kan være bedre enn hos konkurrentene, Rema og Coop.
Konkurransetilsynet har tidligere avdekket at Norgesgruppen får bedre betingelser hos leverandørene.
Rema 1000 selger samme vare til veldig ulik pris
Fiskegratengen er 66 prosent dyrere
Selv om kun 11 prosent skiller Meny og Kiwi, er det langt fra hele bildet. Vår pristest viser at 25 av 69 identiske varer er 20 prosent eller dyrere hos Meny.
- Findus fiskegrateng er 66 prosent dyrere.
- Toalettpapir og Jif Skurekrem får prispåslag på 40 prosent hos Meny.
- Eldorado eple- og appelsinjuice koster 25 prosent mer hos supermarkedet.
Meny sier til Nettavisen at de er enige i at prisforskjellene er store. Les hele tilsvaret lenger ned i saken.
– Kan skape merkevareforvirring
Økonomiprofessor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole er overrasket over sluttsummen på Nettavisens handlekurv.
– Det synes jeg var liten prisforskjell i forhold til en lavprisbutikk. Jeg ville trodd at Meny, som et noe mer eksklusivt konsept, var dyrere. Når de ligger så nærme hverandre i pris, kan det skape en merkevareforvirring, sier han og forklarer:
– For å opprettholde og underbygge sin merkeplassering, burde Meny ligge for eksempel 15 til 20 prosent høyere i pris. Dette ville underbygge at Meny er noe annet enn Kiwi.
Andreassen peker på at Meny er innenfor high-class-segmentet, og mener det også må underbygges med pris.
– Med den lille prisforskjellen får kundene hele Meny til Kiwi-pris. En forklaring kan være at de ønsker å tiltrekke flere kunder til Meny gjennom en bonus-prising. Jeg mener at det er kortsiktig tenkt og underminerer Meny som et mer eksklusivt konsept, sier Andreassen.
Økonomiprofessoren mener at når kundene får mer for mindre, kan Meny nå tiltrekke seg kunder fra andre lavpriskonsepter. Det kan gi Meny utfordringer med å håndtere en mer heterogen kundemasse, sier eksperten.
– Slikt skaper ofte grobunn for en redusert tilfredshet blant kunder og ansatte.
– Taper Meny nå penger?
– Totalt sett tjener nok Norgesgruppen, som eier Meny, penger, ettersom de har både Jacobs, Kiwi, Joker og Spar å spille på og dermed har omsetning fra flere ulike konsepter og kundegrupper med ulik kjøpekraft. Fra et konsern-ståsted kan det være at Meny har reduserte marginer, men at man totalt sett står seg.
I bygda har det vært butikk i over 100 år. Nå er det slutt: – Bygda raseres
Meny: – Enige i at prisforskjellen er stor
Kommunikasjonssjef i Meny, Nina Horn Hynne, sier til Nettavisen at de har satt ned på prisene på nesten 2500 populære hverdagsprodukter.
– Vi gjør nå manuelle korrigeringer der vi ser at lavpris presser prisene ytterligere ned for å gi kunden trygghet på pris, sier Hynne, og utdyper:
– Det er lov å ha to tanker i hodet samtidig – både godt utvalg og gode priser. At en merkevare tilbyr både høy kvalitet og gode priser kan umulig oppleves som et problem for forbrukerne.
Kommunikasjonssjefen trekker fram at prisveksten er fortsatt lavere i Norge enn de andre nordiske landene.
– Fisk, papir, pølser og ost er varegrupper med store prisøkninger fra våre leverandører, samtidig som prisen til forbruker har falt på enkeltprodukter. Da vi reduserte prisen på 2500 viktige produkter, har vi dessverre ikke fanget opp prisnedgangen i markedet på disse to eksemplene. Vi er enige i at prisforskjellen er stor, og reduserer derfor prisen på fiskepinner og toalettpapir, sier hun.
Hynne viser til at Meny har bedre utvalg på pølser og ost enn lavpriskjedene.
– I disse tilfellene har vi andre varianter som vi har valgt som våre prisfightere. Gilde Wienerpølser 1,56kg pakke selger vi til 89,- pr. kg. Tilsvarende har vi Gulost Original ca. 1,25kg fra Synnøve. Denne selger vi til 99,- pr. kg. Det er flere produkter som vi på grunn av stor konkurranse må selge med tap. Dette gjelder også innenfor meieri og kjøtt.
Enorme prisforskjeller: – Eneste måten for Coop å overleve på
Slik svarer Kiwi:
– Kiwi er prispresseren i markedet, og det viste vi tydelig 1. februar. Uten Kiwis prispress hadde maten i Norge vært langt dyrere nå. Det har mange kunder forstått, for vi har en fantastisk kundevekst for tiden, sier Nora Mile Helgesen, kommunikasjonsrådgiver i Kiwi, og tilføyer:
– Vi jobber beinhardt hver dag for å vinne kundene med de laveste prisene, den beste bonusavtalen for frukt- og grønt og, ikke minst, blide og dyktige medarbeidere.
Coop er partner i forskningssenteret DIG ved NHH. Professor Andreassen er en del av dette prosjektet.
Prisene kan være endret etter at Nettavisen sjekket prisene. Meny opplyser blant annet at de har satt ned prisen på Maarud potetgull til 29,90 og Omo Ultra Hvitt 595 ml til 43,90 etter at vi sjekket prisene.