Inne i Vikinghuset holder Nikolai Wilhelmsen på med å pynte julenekene de skal selge, så de blir ekstra dekorative før kundene kommer. Nekene er allerede bundet, så pynter Nikolai med en grankvist før de får en finish med røde bånd og hjerter.

På ei hylle i Vikinghuset står lysestaker på rekke og rad, med røde kubbelys og ferdig pakket i cellofan. Nede i salgsbua ved vegen begynner det å fylles opp med sjølproduserte gjenstander som elevene i elevbedriften har laget.

Totalt er de åtte elever i Liatunet EB. Den årlige julemessa er bare en av aktivitetene elevene som ellers går på ungdomsskolen, driver med. Vedsalg og forefallende oppdrag er en annen.

Pengene elevbedriften tjener på årets julemesse skal de bruke til skoletur. En tredager tur til Rjukan med blant annet besøk på museet i Vemork og tur til Gaustatoppen.

Liatunet EB er et opplæringstilbud for ungdomsskoleelever som trenger alternativ opplæring i deler av skoletida.

Praktisk matte

Trym Pettersen som blant annet har laget termometerhus med bar på taket synes det er mye å lære av å drive produksjon til julemesse.

– Jeg har i hvert fall lært at det ikke er lurt å bruke øks til å åpne en boks med Tec7. Det var ikke så vellykket, flirer han.

– Dessuten lærer vi å konsentrere oss, være nøye og samarbeide. Vi bidrar med forskjellige ting til produktene, sier Trym.

Lærer Stein Are Saugen nikker enig.

– Elevene lærer også å planlegge og rigge til. Og når messa er over, må vi rydde, og telle penger. Fra inntektene må vi trekke fra alle utgiftene. Det er mye praktisk regning i etterarbeidet, sier han.

Elevbedriftens salg foregår fra salgsbua ved vegen. Her blir elevbedriften flankert av salg av varmmat på begge sider. Bakken Øvre skal blant annet selge burgere her.

Oppe i Vikinghuset blir det kafé med salg av kaffe, kaker, saft og vafler.

– Veldig nyttig

Det er andre gang elevbedriften på Liatunet deltar i julemessa i Uthuslia som første gang ble arrangert i 2013. Hoveddelen av messa foregår i låven på eiendommen til Margrethe Bjørnstad Furuli som også eier og jobber på Liatunet.

Les også

Margrethe på Liatunet ser muligheter og ser folk: – Alle trenger at noen har trua på seg

– Det er trivelig at det skjer noe som involverer så mange i Uthuslia, og det er trivelig at elevene i elevbedriften også kan bli en del av det.

– Det er mye å lære av slike store arrangementer, og pengene de tjener kommer godt med til vårens skoletur, sier Margrethe Bjørnstad Furuli.

Hun skal i gang med å bake smultringer sammen med en av elevene. Julebakst er bare en av varene som tilbys ved julemessa. Ellers er det en rekke utstillere, både gamle og nye, som selger sine produkter på julemesse i Uthuslia. Og tradisjonell hesteskyss blir det også mulig å få, både for liten og stor.